На 2 юли Бойчо Димитров от Босилеград, съпругата му Александра

...
На 2 юли Бойчо Димитров от Босилеград, съпругата му Александра
Коментари Харесай

Иван Николов: Поредната атака на Белград срещу българската култура

На 2 юли Бойчо Димитров от Босилеград, брачната половинка му Александра и двете им петгодишни близначки се връщат от женитба на родственик в София. В колата карат 53 броя книги „ Елегия за Краището “ от Едвин Сугарев – подаяние от издателство „ РИВА “ на Културно-информационния център „ Босилеград “. В придружителното писмо е записано, че книгите са подаяние, т.е., не са комерсиална стока.

Самият документ не е завършен като двустранен контракт за безплатно подаяние на книги сред донора и КИЦ „ Босилеград “.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Олтоманци – Рибарци “ към 17,15 часа сръбската гранична полиция ги стопира за инспекция, Бойчо Димитров заявява книгите и подава акта за дарението. Полицаите Димчич, сл. № 132085, и Вукашинович, сл. № 129388, очевидно се усещат неприятно и неудобно, само че изрично отхвърлят да пропуснат дарението книги. Позовават се на подаден сигнал и разпореждане на шеф Зоран Митич. Вукашинович в един миг с оправдателен звук декларира, че и на тях им е неприятно, само че го вършат по разпореждане и че когато връзките сред Сърбия и България се решат и те ще трансформират отношението си. Разправията продължава повече от четири часа, децата имат температура и са изнервени. Майка им Александра избързва да ги прибере в къщи със инцидентен прочут който минава с колата си.

След дълги диалози по телефона, служителите на реда внезапно вземат решение, че няма никакъв проблем и споделят на Бойчо, че може да си върви.

Следва митническа инспекция, която също продължава извънредно дълго. Митничарят също очевидно е обезпокоен и си признава, че не знае по какъв начин да реши случая. Идва и началникът на Митническия пункт „ Рибарци “ Раде Стойнев, и митничарят Жарко Миленов. Минава още дълго време, което те оправдават с „ блокирана система “ и в последна сметка, към 23,00 часа връчват документално решение на Бойчо Димитров неотложно да върне книгите назад в чужбина, тъй като „ стоката е с търговски темперамент “. Той се съгласява и връща книгите назад в България.

От цялото това задържане и тормоз траял съвсем 6 часа, както и от изявленията на пострадалите Бойчо и Александра Димитрови, може да се заключи, че органите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рибарци “ са работили по специфична заповед, за да се предотврати внасянето на книгите предопределени за премиерата на „ Елегия за Краището “ планувана за 6 юли в КИЦ „ Босилеград “.

С оглед на това, че наличието на книгата касае ориста, ситуацията и правата на българите в Сърбия, както и наблюденията на създателя Едвин Сугарев за съответни персони, събития, и обстоятелства за формалната сръбска политика към българите в Сърбия по време на четиригодишната му дипломатическа работа в Генералното консулство на Република България в Ниш, решението на началника на митническият пункт за връщане на книгите може да има единствено една цел - да предотврати премиерата, разискването и разпространяването на концепциите, изказванията и обстоятелствата изнесени в книгата по отношение на локалната власт и формалната сръбска и българска политика за българското малцинство в Сърбия според актуалните европейски условия.

Анализирайки събитията, КИЦ „ Босилеград “ смята, че става дума за готова полицейска акция за попречване на културно събитие и показва подозрение, че данните за преместване на книгите и премиера на книгата „ Елегия за Краището “ в КИЦ „ Босилеград “ са снети със специфични разследващи средства - подслушване на телефоните или озвучаване на пространствата на КИЦ-а.

Изразяваме паниката си, че под такива условия и полицейски напън, КИЦ „ Босилеград “ няма да може свободно и пълноценно да организира културно-просветни събития, утвърждаващи демократичната просвета и националната еднаквост на българите в Р. Сърбия, както и да се застъпва за спазването на гражданските и малцинствени права обезпечени с Конституцията и законите на Р. Сърбия. /БГНЕС

----------------

Иван Николов, КИЦ „ Босилеград ". Анализът е написан особено за Агенция БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР