На 2 септември, петък, от 17:00 ч., на Градския площад

...
На 2 септември, петък, от 17:00 ч., на Градския площад
Коментари Харесай

Представят книгата Древно Василико. Исторически и археологически проучвания

На 2 септември, петък, от 17:00 ч., на Градския площад в гр. Царево, ще бъде показано най-новото издание на РИМ Бургас “Древно Василико. Исторически и археологически изследвания ". Автор на проучването е доктор Милен Николов, шеф на Бургаския музей. За пръв път се излагат незнайни обстоятелства за античната история на морския град, съгласно които началото на обитаването от траките тук е още от VI в. прочие Хр., а от XII в. до ден сегашен селището се развива без спиране на живота, което го прави едно от най-старите по Българското Черноморие.

В книгата се разгласяват за пръв път многочислени незнайни данни и артефакти от археологическите изследвания през 2012 година при църквата “Успение Богородично " във Василико.

Изданието е напълно финансирано от Община Царево.

Книгата ще бъде показана от проф. доктор Пламен Павлов, учител по средновековна история и по История на Византия във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ". Професор Павлов е водещ международен медиевист, създател на над 30 монографии и стотици студии и публикации по средновековна история и просвета на Балканските страни.

Ще участва целият екип, който е взел участие в основаването на книгата.

Заедно с премиерата на изданието ще бъде открита и изложбата “Царево през годините ", направена също от Община Царево.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР