На 2-ри юли визложбената зала на Панорама Плевенска епопея 1877

...
На 2-ри юли визложбената зала на Панорама Плевенска епопея 1877
Коментари Харесай

Изложба, представяща историята на съвременната българска артилерия беше открита в Панорама Плевенска епопея-1877 г./СНИМКИ/

На 2-ри юли визложбената зала на Панорама „ Плевенска епопея 1877 година ” се състоя откриването на гостуваща галерия на Регионален исторически музей- Велико Търново, „ Родена край Одрин ”.



Участници в събитието бяха регионалният шеф Николай Абрашев и зам.-кметът на Община Плевен Елина Димитрова и началникът на отдел „ Култура и туризъм “ в общината, Анелия Дечева.



Откриването на изложбата почетоха и членове и представители на Военен клуб - Плевен и на военно-патриотичните съюзи в Плевен.



Изложбата показва моменти от историята на актуалната българска артилерия, основите на която се слагат по време на Балканската война (1912–1913 г.).

Представени бяха над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската войска през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са направени от моделистите от „ Манта модел клуб ”, „ Scale Models Club – Bulgaria “ и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.



В експозицията са включени и два по-нови клона от развиването на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.



Представени са и 18 табла с истински снимки от епохата предоставени от Държавен боен списък и РИМ - Габрово, персонални архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков.



За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е прегледана от над 15 000 гости.



Изложбата ще остане експонирана в Панорама „ Плевенска епопея 1877 година ” до 15 септември 2024 година

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР