На 2-ри март 1969 година, точно преди половин век, историческият

...
На 2-ри март 1969 година, точно преди половин век, историческият
Коментари Харесай

Днес се навършва половин век от историческия първи полет на Конкорд

На 2-ри март 1969 година, тъкмо преди половин век, историческият свръхзвуков аероплан “Конкорд ” организира своя първи тестов полет. През този ден “Конкорд ” лети в продължение единствено на 27 минути и е ръководен от летеца-изпитател Андре Туркат.

“Конкорд ” е един от двата свръхзвукови пътнически самолета, създадени през цялата история на човечеството. Той полита на тестова задача броени седмици след руския “Ту-144 ” (който организира своя първи изпитателен полет на 31-ви декември 1968 г.). Но до момента в който “Ту-144 ” се употребява за пътнически транспорти единствено в продължение на година (между 1977 и 1978 г.), “Конкорд ” извозва пасажери в интервала сред 1976-та и 2003 година В рамките на този експлоатационен интервал “Конкорд ” аварира единствено един път – на 25-ти юли 2000 година, когато по време на интернационален полет от Париж до Ню Йорк умират всичките 109 пасажера плюс още четирима души на Земята. Катастрофата не е единствената причина за окончателното извеждане от употреба в края на 2003 година – възходящите цени за поддръжка плюс атентатите на 11-ти септември нанасят съдбовен удар върху свръхзвуковата авиация. 

“Конкорд ” е незабравим аероплан. Той е бил кадърен да лети със скорост два пъти по-голяма от тази на звука и да изминава дистанцията сред Париж и Ню Йорк за три часа и половина. Малцината, пътували с тази невероятна машина, описват, че преживяването е било неописуемо. “Конкорд ” е летял на височина 18 километра над Земята – доста повече от типичните 10 км височина, на която пътуват елементарните пътнически самолети. Днес множеството хора сме пътували със аероплан. Знаем по какъв начин наподобява нашата планета, погледната от 10-километрова височина. Малцина са тези, които познават гледката от съвсем два пъти по-голяма височина. 

Пътуването с “Конкорд ” е било разкош. Самолетът е изразходвал 25 600 литра гориво на час. При това на борда му са могли да пътуват единствено сред 92 и 128 пасажера. През 1997 година двупосочният полет сред Ню Йорк и Лондон е коствал цели $7 995 $ – т.е. доста повече от цената на билета на стандартен аероплан. Затова услугите на “Конкорд ” са били употребявани най-много от богати хора и известни персони. При това пасажерите неведнъж са се оплаквали, че свръхзвуковият аероплан е доста, доста гръмък. И въпреки че през днешния ден ние си спомняме с трогване за “Конкорд ” като велико софтуерно достижение, употребата на самолета е била нерентабилна и неведнъж на загуба. 

Днес пътническа свръхзвукова авиация към този момент не съществува. Няма самолети за комерсиални цели, които да могат да надвишават скоростта на звука. Може би единственото, което се приближава до усещането да пътуваш на  “Конкорд ”, е това да летиш с новия галактически транспортен съд “СпейсШипТу ”. Но той не е предопределен да извозва пасажери от Европа до Съединени американски щати – концепцията му е да предлага туристически гледки на височина от 80 км, което съгласно американските стандарти се приема за начало на галактическото пространство. 

Снимка от първия полет на “Конкорд ” на 2-ри март 1969 година Photo credit: André Cros

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР