На 2 км на юг от Созопол на брега на

...
На 2 км на юг от Созопол на брега на
Коментари Харесай

Далаверата Буджака и кои са терикатите

На 2 км на юг от Созопол на брега на морето се намира местността Буджака. През1970 година е оповестена за предпазена територия, на която строителството е неразрешено. След 1989 година част от местността е реституирана и върната на старите притежатели. Но заради обстоятелството, че на тази земя нищо не може да се прави парцелите имат доста ниска цена. Вървели са по 20-30 лева на квадрат. Сега са по 200 евро. И тогава през юли 2001 година на края на мандата на правителсвото на Иван Костов се появяват тарикатите. Те с изключение на в кабинета на Съюз на демократичните сили имат връзки и в Парламента, където си имат авторитетен лобист и покровител.
Това е ръководителят на Икономическата комисия и началник на кръга "Агнешките главички " - разградският народен представител Никола Николов. Кръгът е кръстен по този начин, тъй като хората от него се събирали да ядат обичаните си печени агнешки главички. И на тези мазни срещи замисляли далаверите си. Това
е малко след огромния им удар приватизацията през РМД и компенсаторки /работническо мениджърски дружества/ на "Каолин "- единствената компания в Югоизточна Европа за рандеман на тази суровина. Собсвеник към този момент е персоналното протеже на Николов - Иво Прокопиев, собственик на вестник "Капитал ".
Групата се е сдобила и с Винпром Дамяница, където са поставили съдружника на Прокопиев - Филип Харманджиев. И какво вършат тарикатите със Буджака и предпазената околност Колокита? Започват да купуват парцели от локалните хора, които знаейки, че нищо не може да се строи там ги продават на безценица. Разбира се най -хубавите, най -отред на върха на носа Германката са добити от Прокопиев и Харманджиев. Там си взима парцел и журналистът от Капитал Йово Николов. Не остават по обратно и тогавашният министър на туризма Валентин Василев, щерка му става собсвеник на такова място, че от спалнята може да скочиш в морето. Не остава и обратно банкерът Мартин Заимов.
Вицепремиерът Веселин Методиев и той. Синът на строителния министър Евгени Чачев е там със земя. И още много други близки до тогавашната власт. Историята на този низък бандитизъм приключва в последният ден на държавното управление на Съюз на демократичните сили, на 20 юли 2001 година Министърката на екологията Евдокия Манева издава заповед, с която се позволява строителството в предпазена околност Колокита. И оттогава и до в този момент бетона се лее на воля. На целия Буджак не остава и един квадратен метър незастроен. Вили, билдинги и хасиенди с размерите на учебни заведения трансфораха това кътче от парадайса в бетонна джунгла. И за това би трябвало отмъщение. За човешката алчност и охота.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР