На 2 април 2023 г. българите бяха призовани пред урните

...
На 2 април 2023 г. българите бяха призовани пред урните
Коментари Харесай

Le Point разкри как Борисов е предложил на Мария Габриел да стане премиер и какво казала тя на съпруга си    



На 2 април 2023 година българите бяха призовани пред урните на следващите предварителни парламентарни избори. Те към този момент бяха дали своят вот през октомври 2022 година, ноември 2021 година, юли 2021 година и април 2021 година

Точно в тази изборна блъсканица, в която вотът не излъчи явен победител, Мария Габриел, младият европейски комисар по нововъведенията и младежта, 43-годишна, франкофон, беше призована да се опита да сформира ново държавно управление. Неделя, 7 май, тя получава позвъняване от ръководителя на партията, към която принадлежи, ГЕРБ.

Бившият министър-председател Бойко Борисов й предлага да си опита шанса. Тя предизвестява брачна половинка си Франсоа Габриел, сега заместник-началник на кабинета на Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент. Това написа френското списание Le Point в специфичен материал за българската еврокомисарка и номинирана за министър председател Мария Габриел.

Много сложна задача, почтено казано, да се съберат толкоз разнообразни и антагонистични партии в този български политически пейзаж, където Русия дърпа доста конци в държавния уред и мафията.

Не повече от предходните, вотът от 2 април не разреши да бъде излъчено болшинство. На първо място са ГЕРБ с 25, 4%, директно пред Политическа партия на Петков (бивш министър председател, непосредствен до либералите) 23, 55% и партия Възраждане (националисти и евроскептици) на Костадин Костадинов (13, 58%).

На Мария Габриел се оферират два избора: или да опитва коалиция с Петков, или да събере няколко дребни партии, измежду които партията на турската общественост (13, 18%), социалистите (8, 56%) и антисистемната партия на Слави Трифонов, ефирен водещ и артист, който влезе в политиката, имаше краткотраен триумф и по-късно се срина (3, 94%).

Избрана за най-хубава в ЕНП
За да извърши своята деликатна задача, Мария Габриел е в неплатен отпуск от отговорностите си като еврокомисар през интервала, нужен за съставянето на това ново държавно управление. Ако не се стигне до триумф, тя ще се върне към своя европейски мандат - задача, към която е мощно пристрастена от четиринадесет години.

Тя изкачва стъпалата на властта, вземайки по четири едновременно: член на Европейския парламент през 2009 година, удостоена с купата " Европейски народен представител на годината " през 2013 година, избрана отново през 2014 година, тя вижда политическата си тежест да нараства, като е определена за най-хубава от заместник-председателите на групата на ЕНП (Християндемократи).

Говори се също, че Урсула фон дер Лайен, ръководител на Комисията, също от ЕНП, се възмущава от появяването на този млад гений и прави всичко, с цел да я държи в незнание. Фон дер Лайен обаче тези дни улеснява и политическото й бягство в България.

Върл работохолик
Мария Габриел се причисли към Европейската комисия на 7 юли 2017 година, заменяйки за малко сънародничката си Кристалина Георгиева. По това време тя отговаряше за сектор " Цифрова стопанска система и общество ". През май 2019 година тя води листата на ГЕРБ по време на европейските избори и наваксва сериозна обстановка за партията си, като печели вкъщи, в София, вечерта на 27 май с 31% от гласовете.

Неуморна и работлива, Мария Габриел е в положение да направи впечатляващ рейд от работни дни, до момента в който изнася към 10 речи на месец на разнообразни конгреси в цяла Европа, да не приказваме за пътуването сред трите си места на престояване: Брюксел, София (където е израснало детето й ) и Страсбург, крепостта на нейния брачен партньор и седалище на пленарните сесии на Европейския парламент.

Името на Мария Габриел даже беше споменавано през 2019 година сред държавни и държавни ръководители, до момента в който бяха заплетени в кашата за " топ позициите " в Европейски Съюз. За известно време Мария Габриел беше спрягана за началник на европейската дипломация. Накрая при окончателното приземяване на " топ позициите " източноевропейските страни отпаднаха и точно испанецът Борел пое поста висш представител за външните връзки.

От IEP Бордо до София
Зад този стремглав напредък стои мощен човек във всеки смисъл на думата: Бойко Борисов, българският министър-председател, някогашен първенец по карате, надушил гения на младата си сънародничка, до момента в който тя е във Франция, в IEP Бордо. Тогава Борисов беше кмет на София, само че към този момент мислеше за бъдещето. Мария Неделчева (моминското й име) показва работата си върху демократичния преход в България.

Кметът на София се готви за Европейските избори през 2009. В края на срещата им той й дава една седмица да напише програмата на партията и сумата, нужна й с цел да се върне в София. Тя ще отсрочи завръщането си с две седмици, с цел да не изостави студентите си от Бордо посред нищото и да приключи образователните си модули...

В последна сметка Борисов й готви изненада: тя се озовава в листата на ГЕРБ, на избираемо място. Никога не е мислила за политика. Смяната се прави с един размах. И всичко става доста бързо...

Влюбена в Монтескьо, Монтен и Мориак
Семейството на Мария Габриел не е част от комунистическата номенклатура, управлявала страната с желязна ръка. Майка й, здравна сестра, не е имала опция да учи за доктор, точно тъй като не е от ръководещата прослойка. Баща й е работил в обувна фабрика в Гоце Делчев.

Това македонско планинско градче заимства името си от македонски бунтовник, който е обект на спор сред България и Република Северна Македония... Завършила български и френски език в Пловдивския университет, Мария Габриел отпътува за Бордо при започване на 2000-те.

Тя не е избрала инцидентно столицата на Аквитания. Любовта й към френската литература я кара да изследва по-отблизо творбите на Монтескьо, Монтен и Франсоа Мориак. Сред българските писатели и поети тя се възхищава изключително на Иван Вазов, Христо Ботев (също считан за народен герой) и Гео Милев (бащата на писателката Леда Милева).

Жалко е, че думата " просвета " отсъства от заглавието на ресора й. За благополучие не отсъства от живота й. И европейските създатели са й признателни за битката, която тя води по време на председателството на Юнкер, с цел да бъде призната " Директивата за авторското право " макар изключителния напън от страна на Gafam, нетърпеливи да зареждат техните платформи, без да заплащат за наличието на пресата...

По време на председателството на фон дер Лайен българският еврокомисар задълбочи мрежите на европейските университети, отбрани бюджета за научни проучвания, макар че страните членки се възпротивиха за сметка на яростните договаряния по проекта за възобновяване.

Урсула фон дер Лайен й поверява сектор, непосредствен до сърцето й, " новия европейски Баухаус ", нов метод за съчетаване на резистентност, хармония и приобщаване. Начин за финансиране до 85 милиона евро на модерни актьори и архитекти в новаторски достижения.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР