На 19 октомври на официална церемония в Националния исторически музей

...
На 19 октомври на официална церемония в Националния исторически музей
Коментари Харесай

Ендокринологът доц. д-р Митков от „Пълмед“ с приз „Лекар на годината“ за принос към специалността

На 19 октомври на публична гала в Националния исторически музей в София БЛС връчи оценката „ Лекар на годината “ за дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на  компетентност „ Ендокринология и заболявания на обмяната “ на доцент доктор Митко Митков, д.м. шеф на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „ Пълмед “.

Доц. Митков не скри, че е сюрпризиран от премията и благодари на районната гилдия в Пловдив за тази номинация на национално равнище. Един от най-изтъкнатите ендокринолози у нас, който има и компетентност по вътрешни заболявания, той повече от 30 години диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, болести на щитовидната жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушавания, репродуктивни проблеми, хормонални и метаболитни нарушавания. Той е и дълготраен учител в Катедрата по ендокринология на Медицинския университет – Пловдив.

Доцентът от дълго време алармира, че метаболитният синдром всеобщо се подценява от популацията, а е прекомерно публикуван и даже към този момент е международна пандемия. Най-често се демонстрира с наднормено тегло и промени в някои съществени метаболитни индикатори, който водят до развиване на захарен диабет, съществени сърдечносъдови и мозъчно-съдови затруднения.

„ Този синдром настава постепенно и тайно, няма остро начало, няма предупредителен признак, който наложително да ни накара да търсим здравна помощ или консултация. Ако забележим пациент с наднормено тегло или затлъстяване в коремната област, може да допуснем, че има предиспозиция за развиване на подобен синдром “, изяснява доцент Митков, като акцентира какъв брой значими за предварителната защита са диетата и двигателната интензивност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР