На 19 май в Сливен ще се проведе отново епархийски

...
На 19 май в Сливен ще се проведе отново епархийски
Коментари Харесай

 В Сливен пак гласуват за владика 

На 19 май в Сливен ще се организира още веднъж епархийски избор, който би трябвало да избере двама претенденти за нов Сливенски митрополит, един от които идната неделя – 26 май - ще бъде избран от Светия синод.

Първият избор в Сливен се състоя на 18 февруари. На него 42-мата епархийски гласоподаватели гласоподаваха доверие на свещеник Йеротей - викарий на овдовялата епархия, и на свещеник Михаил – викарий на Ловчанска митрополия.

Скандали
На съвещанието си на 12 март обаче Светият синод касира избора, тъй като двама локални свещеници – братята Силвестър и Евгений Янакиеви, подадоха сигнал до синода, че в отмора по време на гласуването за втория свещеник свещеници и миряни са се наговорили да бъде определен свещеник Михаил, като сякаш по-слаба кандидатура и най-после синодът в София да избере свещеник Йеротей. Против решението за касирането на избора тогава гласоподаваха митрополитите Гавриил Ловчански, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски и Даниил Видински. Впоследствие към тях се причисли и Пловдивският митрополит Николай. Междувременно синодът разпореди на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководи овдовялата след гибелта на митрополит Йоаникий на 9 януари епархия, да извърши цялостна финансова проверка.


Протест
Касирането на избора провокира остра реакция измежду миряните и свещениците от Сливенската епархия, като се стигна и до гладна стачка от сливенския духовник Иван Янков. Те насочиха съществени обвинявания против братя Янакиеви за нарушавания на църковния правилник и финансови злоупотреби. Сливенските гласоподаватели проведоха митинг пред постройката на Светия синод, към който се причислиха свещеници и миряни и от други епархии, а от Пловдивската митрополия бе проведен контрапротест.,припомня Телеграф

Списък
На 24 април Светият синод разгласи нова листа от достоизбираемите епископи, един от които да бъде новият Сливенски митрополит. В нея останаха 6 имена от първичните 10. Извадени от листата на претендентите са епископите Йеротей и Михаил. Освен тях гласоподавателите няма да могат да гласоподават и за епископите Поликарп и Висарион. Така в листата остават Велички свещеник Сионий, Знеполски свещеник Арсений, Мелнишки свещеник Герасим, Браницки свещеник Пахомий, Главиницки свещеник Макарий и Велбъждски свещеник Исаак. Говорителят на синода, Старозагорският митрополит Киприан, не изясни претекстовете, довели до изваждането на четиримата епископи от листата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР