На 19 март 2023 г. отбелязваме Кръстопоклонна неделя. Датата е

...
На 19 март 2023 г. отбелязваме Кръстопоклонна неделя. Датата е
Коментари Харесай

Кръстопоклонна неделя 2023: Почитани светци, поверия и имени дни

На 19 март 2023 година означаваме Кръстопоклонна неделя. Датата е преносима и тази година съответствува и с деня, в който почитаме св. мчци Хрисант и Дария.

Третата неделя от Великия пост е наричана Кръстопоклонна неделя. На този ден Църквата ни подканя да се поклоним на най-тежкия и най-големия Кръст, който в миналото е бил носен на земята. 

По традиция на Кръстопоклонна неделя кръстът се изнася от олтара и се слага в центъра на всеки храм, с цел да могат християните да му се поклонят. Вярва се, че в средата на Великите пости точно този обред дава на вярващите духовна мощ да продължат поста до Великден. Другият ден от годината, на който кръстът се изнася от олтара е Кръстовден – 14 септември.

На Кръстопоклонна неделя имен ден чества Нели, Нелин, Нелина. Хората с тези имена имат имен два имени дни. Вторият е на 7 юли, когато Църквата уважава Света великомъченица Кириакия.

На 19 март почитаме светите мъченици Хрисант и Дария.

В ІІІ век, когато християните били грубо преследвани, един благороден човек на име Полемий дошъл от Александрия в Рим, с цел да остави тук сина си Хрисант за образование и обучение. В Рим Полемий бил признат и бил назначен за сенатор. Младият Хрисант се учил и възпитавал при най-знаменитите философи и бидейки талантлив с огромни качества, той бързо преуспявал във всички науки с огромно усърдие. Св. Хрисант разкрил Св. Евангелие и откакто го прочел повярвал в Христа, кръстил се и почнал да води християнски живот. Баща му се опитал всячески да го откъсне от вярата, като му предложил всевъзможни удоволствия, само че той отказал. Баща му даже срещнал Хрисант с една госпожица Дария, за която желал да го ожени, само че светецът обърнал и нея в християнската религия и тя се кръстила.

След живот в благочестие и героизъм светите Хрисант и Дария получили страдалчески венец през 284 година.

На 19 март имен ден честват Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa.

Източник: bg-patriarshia.bg, hramsvetigeorgi.eu

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР