На 19 февруари България отбелязва 146 г. от обесването на

...
На 19 февруари България отбелязва 146 г. от обесването на
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

На 1 9 февруари България отбелязва 146 година от обесването на Апостола на свободата Васил Левски .

Дяконът , Игнатий , Джингиби Апостолът на свободата или просто Левски – това са имената, с които е известен  Васил Иванов Кунчев .

Левски е съществена фигура в българското освободително придвижване. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в битката за избавление на България от турско иго. Неговите политически и държавнически визии следват духа на най-хубавото от европейските демократични правила.

На 27 декември 1872 година Васил Левски е хванат от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, с цел да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е извършен на 4 януари 1873 година от комисия отпред с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът трансферира цялата виновност за активността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се организират доста очни ставки на Левски с дейци от организацията, които удостоверяват неговата роля в нея.-->

Левски се разграничава от активността на Димитър Общи , с цел да избегне престъпни обвинявания. Очаквало се Великото везирство да освободи всички с изключение на обирачите на пощата, тъй като политически развой не е в полза на Турция и вреди на престижа ѝ пред Европа.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, доказана е седмица по-късно - на 21 януари 1873 година 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

" Каквото съм правил, в изгода народу е " - споделя Апостола в изповедта си пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов в последните мигове преди да тръгне към бесилото. 

На 18 февруари 1873 година присъдата е изпълнена в покрайнините на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е повдигнат негов монумент.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР