На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум.

...
На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум.
Коментари Харесай

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер

На 19 август 1934 година в Германия се организира референдум. Близо 89,9 % гласоподават в поддръжка за основаването на поста фюрер – сплотяващ правата и отговорностите на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.

Година по-рано той става канцлер откакто неговата партия получава мандат да сформира съдружно държавно управление като най-голямата политическа мощ в Народното събрание. На 2 август 1934 година тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон декор Бенекендорф унд декор Хинденбург почива.

Това открива пътя пред Хитлер да организира референдум.

Непосредствено по-късно гласоподаване Хитлер вкарва тирания, като употребява държавния уред, с цел да смаже всяка опозиция. Не бива да се мисли, че този развой се свежда до последователно ерозиране на гражданските права или на правата на упрекнатите престъпни нарушители. Всичко става доста бързо и неведнъж нацистите даже не си вършат труда да се занимават със правосъдни каузи.

Много от политическите им съперници са смазвани от пердах или напряко избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има откровената поддръжка на множеството германци, тъй като съумява да понижи безработицата и да съживи стопанската система.

Тогава Хитлер слага Германия на пътя на завоеванията, който ще докара до Втората международна война. Първите си териториални придобивки печели на практика без пердах. Англия и Франция, улисани в личните си стопански проблеми, по този начин обезверено се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския контракт и стартира да построява немската войска, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със мощ анексира Австрия (март 1938 г.). Те даже одобряват безмълвно (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен регион на Чехословакия.

Международното съглашение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „ мир в наши дни “, оставя Чехословакия с вързани ръце и единствено няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки стадий той хитро съчетава причини в интерес на дейностите си със закани, че ще стартира война, в случай че желанията му не бъдат изпълнени, и всякога западните демокрации отстъпват добродушно. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, идната цел на Хитлер.

Той бърза да вземе защитни ограничения, като през август 1939 година подписва „ пакт за ненападение “ със Сталин — в действителност нападателен съюз, с който двамата диктатори се схващат по какъв начин да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия атакува Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция афишират война на Германия, Полша доста скоро е разгромена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР