На 18 юли 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара почина от

...
На 18 юли 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара почина от
Коментари Харесай

106-годишен доктор разкри тайната на дълголетието

На 18 юли 106-годишният японски лекар Шигеаки Хинохара умря от дихателна непълнота. Почти до самата си гибел той приемал пациенти, а лекарският му дневник е напълнен за пет месеца напред.

Д-р Хинохара се трансформира в знак за интензивно дългоденствие, откакто на 90 години разгласява есето си “Живей дълго, живей добре ”. Тиражът на това есе на дълголетника е над 1,2 милиона екземпляра. Той е може би първият медицински експерт, потвърдил връзката на дълголетието със здравословния метод на живот и позитивното отношение към него.

“Аз считам за своя задача да предам знанията за това по какъв начин човек да запази освен физическото си, само че и душевното си здраве ”, споделя доктор Хинохара. Когато навършва 88 години, той става създател на сюжет на мюзикъл, в който взе участие и като артист. На 90 години неповторимият лекар застава зад диригентския пулт на оркестър, осъществявайки своята фантазия. След като отпразнува 105-ия си празник, дълголетникът си разрешава странствуване до Тайван.

Получаваме сила от веселието

Човек получава сила не от храната или от съня, а от веселието. Помните ли по какъв начин в детството, когато ни е било радостно, сме забравяли да се храним, пък и сън не ни е бил необходим? При възрастните е същото. Не би трябвало да изтощавате тялото си, като си поставяте някакви точни, безапелационни и твърди правила и ред за банкет на храна или сън.

Дълъг живот могат да реализират хора от всякаква раса, народност или пол

Всички тях ги свързва единствено едно: измежду дълголетниците няма нито един тулуп. Аз да вземем за пример на закуска пия кафе или мляко, или портокалов сок с лъжичка зехтин (то е потребно за артериите и кожата). Обядът ми - мляко с бисквити или нищо, в случай че съм прекомерно ангажиран. Когато работя, изобщо не усещам апетит. Моята вечеря - зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата изяждам по 100 грама немазно месо.

Винаги планирайте надалеч напред

Моят календарен дневник нормално е напълнен до края на идната година - записани пациенти за банкет, лекции и работа в болничното заведение. Но през 2016 година планирах да се развлека малко и посетих Олимпиадата в Токио!

Въобще не е нужно да излизате в пенсия

Но в случай че въпреки всичко не го избегнете, в случай че сте решили да стане, пробвайте се да го извършите колкото може по-късно. Сега пенсионната възраст в Япония е 65 години, само че тя бе въведена преди половин век, когато междинната дълготрайност на живота беше 68 години, а столетниците за цяла Япония бяха единствено 125 индивида. Сега японските дами живеят приблизително до 86 години, мъжете - до 80 години, а тези, които са трансферирали 100-те, са 36 хиляди!

Споделяйте своите познания

Аз чета по 150 лекции на година за всякаква публика - от възпитаници до предприемачи. Моите лекции не престават час-час и половина. И аз ги чета, стоешком прав пред моята публика.

Не изпълнявате всички рекомендации на лекарите

Когато лекарят ви предложи да си извършите някакви проучвания или да се подложите на интервенция, попитайте го: а дали той би посъветвал за същото своите деца, жена си и другите си родственици?

Лекарите не могат да излекуват всичко, каквото и да приказват. За какво да търпите непотребни премеждия? Понякога музиката или животинките-терапевти оказват помощ по-добре от хирургията.

Ходете пешком

За да останете здрави, изкачвайте се по стълбите и носете сами пазарските си чанти и изобщо багажа си
Аз прескачам едновременно по две стъпала, с цел да работят и работят мускулите ми.

Да си поставяш огромни цели

Много ме въодушевява поемата на Робърт Браунинг “Абат Фоглър ”. Още като дете ми я четеше моят татко. В нея се споделя, че би трябвало да си поставяш огромни цели - и в изкуството, и в живота.

Болката е тайнствено нещо

Най-добрият метод да се справяте с нея е да откриете нещо доста забавно
Когато детето го боли зъб, би трябвало да привлечете интереса му към някаква игра, да го въвлечете в нея и то незабавно ще не помни болката. Болниците би трябвало да се замислят за сходен метод. В нашата болница “Свети Лука ” има доста забавление: музика, животни, арт-терапия. Всичко това доста оказва помощ.

Не се старайте да трупате колкото се може повече материални неща и движимости

Запомнете: никой не знае по кое време ще чукне неговият час. Не можете да отнесете всичко това със себе си.

Болниците би трябвало да са подготвени за огромни произшествия и са длъжни да одобряват всеки, който почука на портата

Нашата болница е по този начин устроена, че при нужда хирурзите могат да оперират където се случи: в мазето, по коридорите, в параклиса. Повечето хора считат, че съм се побъркал, като се приготвям за произшествия. Но на 20 март 1995 година всичко това свърши работа, когато сектата “Аум Синрике ” извърши терористичен акт в токийското метро. Но аз не се веселя, че се оказах прав. Ние тогава приехме 740 жертви и за два часа определихме, че става дума за газ зарин. За страдание, един пациент не оживя, само че спасихме 739 души.

Само науката не е способна да помогне на хората

Науката слага всички нас под един знаменател, само че ние сме разнообразни, а заболяванията са тясно свързани с нашата душа. За да схванеш заболяването и да окажеш помощ на индивида, е нужна освен просвета, само че и изкуство.

Живей в цялостна неочакваност

На 31 март 1970 година, когато бях на 59 години, летях от Токио до Фукуока. Беше прелестно слънчево утро, аз се любувах на Фуджияма, когато самолетът беше покорен от членове на комунистическото ядро “Червена войска ”. Следващите 4 дни прекарах прикрепен към седалката в 40-градусова горещина. Бидейки доктор, аз следих себе си в профил и бях изумен от обстоятелството по какъв начин тялото се приспособява към рецесиите.

Открийте пример за подражателство за себе си и се постарайте да го надминете

Моят татко през 1900 година отпътувал за Съединени американски щати да учи в Университета “Дюк “ в Северна Каролина. Той беше човек, тръгнал по нов път и един от моите герои. По-късно се появиха и други: когато се оказвах в мъчно състояние, се стараех да си показва какво биха създали те на мое място.

Да живееш дълго е прелестно

До 60 години ние живеем за богатството на своето семейство и на нас ни е елементарно да достигнем набелязаните цели. Но по-късно сме длъжни да се стремим да работим за богатството на цялото общество. Откакто навърших 65 години, аз работя гратис, по 18 часа дневно, седем дни в седмицата. И се любувам на всяка минута.

Източник zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР