На 17-ти и 18-ти юни автоматичната междупланетна станция на Япония

...
На 17-ти и 18-ти юни автоматичната междупланетна станция на Япония
Коментари Харесай

На разстояние 240-330 километра от астероида Рюгу, автоматичната станция Хаябуса 2 различи за пръв път детайли от повърхността му!

На 17-ти и 18-ти юни автоматизираната междупланетна станция на Япония “Хаябуса 2 ” направи следващите фотоси на метеорита Рюгу и към този момент се виждат обособени елементи от повърхността му! 

Пристигането в орбита към метеорита ще е реалност през околните няколко дни. 

Оказва се, че диаметърът на Рюгу е 900 метра, което съответствува с оценките от наблюденията, направени от наземни телескопи. Формата му мощно припомня на тази на метеорита Бену, който ще бъде изучаван по-късно през годината от американската задача “Озирис-Рекс ”. Повърхността на Рюгу е осеяна с кратери, като на фотографията в горния ляв ъгъл се вижда, че един от тези кратери е значителен – с диаметър, надхвърлящ 200 метра. В екваториалната част има било от планински вид. 

Със сигурност “Хаябуса 2 ” ще посети един доста забавен метеорит, само че с всичките тези неравности на повърхността ще има компликации при подбирането тук-там за кацане. Освен че самият майчин транспортен съд би трябвало да се приближи до повърхността, с цел да вземе проби за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории (напомням, че “Хаябуса 2 ” е възвръщаема мисия), на борда има общо четири спомагателни спускаеми апарата. Това са три астероидохода “Минерва ” и  един “Маскот ” – дребна роботизирана сонда, създадена от галактическите организации на Франция и Германия. На борда на кораба пътува и устройство вид импактор – т.е. той ще се разбие в повърхността, в резултат на което ще бъде задействан гърмеж за изхвърляне на материал от повърхността на Рюгу. Част от този материал също може да бъде събран от “Хаябуса 2 ”. 

За повече информация: JAXA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР