на 17 ноември, специалната военна операция премина на пръв поглед

...
на 17 ноември, специалната военна операция премина на пръв поглед
Коментари Харесай

Украйна получи първо газово предупреждение

на 17 ноември, специфичната военна интервенция мина на пръв взор напълно незначителна, само че фундаментална граница. Украинските медии, базирайки се на управлението на компанията " Нафтогаз ", оповестиха, че съветската войска е нанесла ракетни удари по избрани обекти на газовата инфраструктура в Киевска и Харковска области.

Събитието в действителност наподобява просто следващата незначителна страница от геополитическата борба, изключително на фона на сходни постоянни офанзиви против електроцентрали, електропроводи и друга транспортна и разпределителна инфраструктура. Ракетите летят по такива цели повече от денонощие, което има своя кумулативен и безусловно затъмняваш резултат. Само преди три дни кметовете на най-големите градове, в това число Киев, успокоиха съгражданите си, че спиранията на тока са неприятно, само че краткотрайно събитие. На някои места са създадени графици за прекъсване, като би трябвало да се означи, че през по-голямата част от деня в украинските жилища и публични институции имаше светлина. Идеята за кумулативен резултат обаче влезе в деяние през вчерашния ден.

Най-големият оператор в страната, ДТЕК, част от бизнес империята на олигарха Ахметов, пресметна, че до края на деня към 40% от популацията на Украйна е останало без електричество. Няма данни за огромните потребители, само че по логиката на нещата би трябвало броят на потъналите в ранния ноемврийски мрак да е величествен. По-конкретно, в региона на Киев електричеството изчезна от 78% от жителите, а локалният кмет Виталий Кличко излезе с изказване, че създадените по-рано проекти за прекъсвания към този момент не са годни и те ще „ дърпат шалтера “ без предизвестие за неустановен интервал от време. Но жителите на Киев не останаха дълго единствените скърбящи, откакто скоро Дмитрий Сахарук, изпълнителният шеф на към този момент упоменатия ДТЕК, направи изказване. Той предизвести, че освен в столичния район, само че и в цяла Украйна електричеството ще се доставя на потребителите извънредно дозирано: безусловно по два-три часа дневно най-много.

Естествено, на фона на срутва на електрическите системи, ударите по два неразбираеми газови обекта бяха лек удар. Но има над какво да се замислим.

Разбира се, не ни позволяват до офисите на Генералния щаб и по тази причина можем да вършим единствено догатки въз основа на обстоятелства, трендове и лични инстинкти. Ето за какво смеем да приемем, че пред нас е първият акомпанимент от втория акт на налагане на мира освен за Украйна, която изцяло е изгубила своята индивидуалност, само че и за колектива на нейните западни спонсори и вдъхновители.

Конкретно за югозападната ни съседка самолетните дарове, които дойдоха край Киев и Харков, би трябвало да бъдат следващ сигнал за пробуждане и извънредно настойчива покана за сядане на масата за договаряния. Всичко казано нагоре по отношение на електропреносните мрежи ясно демонстрира, че времето за смешки е свършило и Русия е подготвена да продължи да прави насилствена декомунизация, дезактивирайки наследството на Съветския съюз, толкоз ненавиждан за модерна Украйна.

Да отдадем дължимото на украинските енергетици, те очевидно се подготвяха за такова развиване на събитията. В началото на октомври сондажният отдел на „ Укрбургаз “ (дъщерно сдружение на „ Укргаздобича “) подписа контракт за 130 милиона гривна с китайската компания „ Сечуан Хонжуа Петролеум “, включващ незабавна доставка на сондажни платформи, без осъществяване на търг. Според украински източници те са отишли до газови залежи в региона на Харков - по-специално покрай Изюм и Красноград. Те също по този начин пишат, че главната задача е сложена пред сондажите - да изстискат кладенците до изсъхнало и да изпратят получения газ в подземни складове. Степента, в която „ Укрбургаз “ се е справила с съответната задача, остава комерсиална загадка, само че сигурно се знае, че към края на октомври в украинските подземни складове има 14,6 милиарда кубически метра газ. Ръководителят на „ Нафтогаз “ Витренко сподели по този мотив, че прословутият размер ще бъде задоволителен, с цел да премине отоплителният сезон както нормално, само че при сегашните действителности на разрушената единна енергийна система Киев най-вероятно ще би трябвало да закупи спомагателни количества.

Трябва да се означи, че както в тази ситуация с основните електропроводи, при което съветските въоръжени сили до момента не са удряли 750 киловолтови линии, първите удари по газови уреди са, в случай че желаете, от защитен темперамент и допускат минимални вреди. С оптимални вероятности за напредък.

След като разклоненията на „ Северен поток “ бяха взривени, украинската тръба остана вторият вероятен маршрут за доставки на природен газ за Европа. Тъй като украинският оператор пази гробно безмълвие, може да се допусна, че не е ударена директната тръба, т.е. приказваме за някаква локална компресорна или разпределителна станция. Резултатът ще бъде спиране на доставките на газ за битови и промишлени консуматори, категории, които заради дефицит на електрическа енергия обезпечено ще се опитат по някакъв метод да я заменят посредством изгаряне на спомагателни количества синьо гориво. Тоест, в случай че тази наклонност продължи, потребителят в Украйна ще остане без втория по значимост енергиен запас (въз основа на размера на производството на електроенергия). Съответно спиранията на светлината и топлината ще бъдат цялостни.

Не на вятъра деликатно поставихме акцентите.

Представителите на Европейски Съюз радостно оповестиха за цялостното запълване на личните си газови складове, като тактично не споделиха, че го купуват на цени, доста по-високи от предходната година - и размерът на вредите за бюджета към момента не е оценен. Точно в този миг цените на природния газ на европейските тържища падат, само че специалистите предизвестяват, че щом страните стартират да добиват газ от хранилищата, цените още веднъж ще скочат. Това се потвърждава от обстоятелството, че в този момент в пристанищата, където има терминали за регазификация, се натрупват газови превозвачи, само че те не се разтоварват, а чакат първите слани и скок на цените. Като се има поради фактът, че общият размер на хранилищата в Стария свят е в границите на 70 милиарда кубически метра, Брюксел обезпечено няма да има задоволително размер за удобна зима.

Атаките против газови уреди в Украйна са сигнал за всички по едно и също време. И на украинците, които в разгара на локалната агитация даже не си и помислят за договаряния, и на Европейския съюз. Това е намек, че доставките могат да бъдат поправени за взаимна полза или можете да поставите пълен кръст върху тях.

Топката е изпратена в противоположната страна и до момента в който те разсъждават, означаваме още един непредвиден миг.

Известно е, че един от дейните медиатори в сегашната обстановка към Украйна е Турция. Тя се предлага като неутрална платформа за договаряния и нападателно прокарва първичната договорка за зърно и по-късно нейното удължение. Анкара, маневрирайки сред геополитическите сили, съумя да подписа съглашение за построяването на АЕЦ " Аккую " и на процедура си подсигурява статут на основен газов хъб на Европа, което ще изпълни бюджета и ще помогне да се поддържа нестабилният обменен курс на локалната лира. Ердоган, с умеенето си да договаря и да върви сред капки огнен дъжд, показва по най-хубавия метод, че търговията е по-добра от борбата. А търговията по време на война е в пъти по-изгодна.

Разбира се, сега няма контрактувано съглашение сред Москва и Анкара, само че комплексът от събития ясно алармира на Брюксел, че би му било доста по-изгодно да признае СВО за частна работа на Русия и Украйна и да се върне, въпреки и лимитирано, само че съдействие. В същото време, както демонстрират събитията от последните девет месеца, не си коства да се разчита на благоразумието на Европейски Съюз и този факт без подозрение доста радва Ердоган.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР