На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.

...
На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.
Коментари Харесай

Пациентите търсят кардиолог, когато настъпят тежки усложнения

На 17 май означаваме Световния ден за битка с хипертонията. Тази година за първи път се провеждат три дати за всеобщо премерване на кръвното в Пловдив – на 14 и 28 май на Гребната база и на 17 май площада пред общината от 10 часа, като част от националната акция „ Май месец за мерене”.

Екип от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “ също ще взе участие в събитието и ще помогне на жителите в прегледите и отговарянето на въпроси.

Днес беседваме с началника на клиниката проф. доктор Федя Николов и засягаме въпроси за методите на лекуване и за какво все по-млади хора страдат от хипертония.

Проф. Николов, по кое време приказваме за хипертония?

Когато артериалното налягане е над 140 на 90, измерено в базисни условия и в най-малко три прегледа по друго време.

Има ли хора, които през годините боледуват, само че не знаят?

Да, доста честа процедура. Обикновено пациентите идват при нас, когато са настъпили някои от тежките затруднения – инсулт, инфаркт, сърдечна непълнота, излизане от темп. Обичайният ход на хипертонията е да протича дълги години безсимптомно. Най-честото недоволство е тилно главоболие, известен признак при високо артериално налягане.

Това значи ли, че и младежи са наранени?

Да. Процента на хипертониците при млади се усилва.

Има ли изясненост за какво това е по този начин?

Обяснението е в обществения статус. Увеличаване на напрежението и други болести, които зачестяват в нашето съвремие. Става дума за наднормено тегло, диабет, разпространяването на някои нездравословни привички, като пушене, алкохол, приложимост на стимулиращи вещества.

Има ли нововъведения в лекуването на хипертонията?

Има нови методики за лекуване на тежките форми – като, ренална денервация, барорецепторна стимулация, само че те са инициирани за дребна група от хора.
Хипертонията се лекува сполучливо, само че лекуването продължава цялостен живот. Лекарствата би трябвало да се одобряват всекидневно, и при обикновено артериално налягане. Това не значи, че разчитаме единствено на медикаментите. Началната форма на хипертонията е едно предизвикателство и за доктор, и за пациент, тъй като лекуването може да бъде повлияно от немедикаментозни средства.
Ако един пациент смъкна тежестта си с към 10 кг, може да намали с 5 мм налягането на кръвното. Така че регулирането на тежестта е значимо. Вторият миг е солта - изрично би трябвало да се управлява, да се яде безсолно, което се оказва мъчно. Трето – ежедневната физическа интензивност, 30 мин дневно най-малко тичане или някакъв еквивалент на старания. Четвъртият фактор е алкохолът – несъразмерната му приложимост. Това са методите отвън медикаментите, на които можем да разчитаме, с цел да се оправим с ранните стадии.

Влоши ли се хипертонията по време на пандемията?

Определено. Ковид визира постоянно сърцето и сърдечно-съдовата система, без значение от тежестта на протичане. Пациентите в условия на пандемия посещаваха по рядко персоналните лекари и здравните заведения. Освен това тревогата измежду популацията набъбна, което несъмнено утежни контрола на хипертонията.

Пациентите виновни ли са в това да си обръщат внимание и да се наблюдават?

Аз бих ги разделил на две – Пациенти, които доста не се интересуват за здравето си. Някои от тях се грижат повече за автомобила, в сравнение с за сърцето си.
Има и такива, които схващат значимостта на този проблем и интензивно вземат участие в лекуването. Те са стимулирани, трансформират радикално метода си на живот и сътрудничат. Срещата с лекаря е единствено част от дългия път на лекуването на хипертонията.

Проф. доктор Федя Николов е приключил „ Медицина " в Медицински университет - Пловдив, през 1985 г.Признати специалности по: „ Вътрешни заболявания “ (1989 г.); „ Кардиология “ (1991 г.). Доктор по медицина (2000 г.). През 2003 година придобива научно звание „ Доцент “. През 2011 година придобива научно звание „ Професор “.

Завършил е компетентност „ Здравен мениджмънт " със степен магистър в Медицински университет - Пловдив, през 2010 година Носител на премията на името на проф. Чилов за 2018 година

Член на: Управителния съвет на Националното сдружение по кардиология; Дружеството по инвазивна кардиология; Европейското кардиологично дружество; Европейското сдружение по ехокардиография, сърдечна непълнота, артериална хипертония. Fellow ЕSС, експерт по хипертония към Европейското сдружение по хипертония
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР