На 17 април тази година телеком операторът Swisscom обяви, че

...
На 17 април тази година телеком операторът Swisscom обяви, че
Коментари Харесай

Internet of Things #11: Пето поколение на хоризонта

На 17 април тази година телеком операторът Swisscom разгласи, че стартира да предлага на крайни клиенти 5G услуги в 54 града на Швейцария. Изградената взаимно с Ericsson мрежа от ново потомство е първата в Европа с толкоз огромен мащаб, която разрешава на потребителите да употребяват и 5G смарт телефони. Днес тя към този момент не е единствената и технологията бързо стартира да се разпростира по целия континент. В България прогнозите по кое време мобилните оператори ще надградят своите 4G мрежи към момента са неуверени.

Още до края на лятото всеки от трите водещи телекома у нас ще разполага с лиценз за краткотрайно прилагане на 100 MHz честотна лента в обсега на 3600 MHz и ще изградят точки с 5G покритие, само че единствено с тестови цели.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Пред построяването на пълноценна 5G мрежа обаче стоят редица проблеми, които в България не престават да не намират разрешението си.
5G мрежите, които допускат освен свързване на потребителите, само че и на милиони устройства, изискват десетки пъти повече честотен запас за обслужването на този трафик.
Оказва се, че цената за разпределение на честотния запас в България с дребни изключения не е променяна от 1998 година Философията зад избраните по това време такси е към момента въз основата на мрежите от второ потомство, когато основно е било операторът да посрещне трафика за гласови диалози и къси текстови известия (SMS), разяснява Жанет Захариева, основен консултант по регулациите във Vivacom. На този декор 5G мрежите, които допускат освен свързване на потребителите, само че и на милиони устройства, изискват десетки пъти повече честотен запас за обслужването на този трафик.

Новото потомство мрежи ще наложи и построяването на доста спомагателни базови станции. Ако при актуалните 4G мрежи един оператор има сред 2700 и 3000 базови станции, то при 5G броят им ще нарасне до 10 000 и даже 15 000, което също значи нови вложения, несравними с тези при надграждане на мрежите досега, добавя Захариева.

Преходът към идващото потомство мрежи за операторите в България е комплициран и поради пазарните условия. Средният доход от един клиент на мобилни услуги е намалял с 50 на 100 за повече от 10 години, а размерът на пазара на мобилни услуги по доходи за интервала се е свил с малко над 33%, сочат данни на световната изследователска компания Analysys Mason.

Всичко дотук трансформира радикално телеком пейзажа спрямо времето, в което са били изчислени настоящите и през днешния ден цени за разпределение на честотния запас. Ревизирането им към момента се чака, само че има вяра, че това може скоро да се случи. Трите заинтригувани телекома са обединени в настояванията си и настояват, че реализират градивен разговор с Комисията за контролиране на известията и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

При възможна актуализация на ценовата политика за разпределение на честотния запас сред 2020 и 2023 година трите мобилни оператора ще платят в допълнение към бюджета към 135 млн. лева единствено за придобиване на нужните им честоти. На база на този набор те възнамеряват вложения в мрежите си от общо 860 млн. лева, споделя Захариева, като фирмите заявяват публично уговорката си за това пред регулатора. Допълнителен положителен резултат за бюджета - под формата на налози, осигуровки и работни заплати ще бъдат заплатени още съвсем 58 млн. лева Като цяло резултатът от въвеждането на 5G и обвързваното с това нарастване на скоростите ще способства с още 121 млн. лева за същия интервал, като още през първата година – 2020 година, ще е налице най-малък резултат от над 9 млн. лева За съпоставяне - в случай че нищо в ценообразуването не се промени, телекомите ще влагат сумата 340 млн. лева и проектите им за по-нататъшно рационализиране на мрежите в посока на 5G евентуално в огромна степен ще бъдат задушени.

Ето за какво доставчиците на услуги имат вяра, че е нужна смяна във философията, с цел да може търговете за разпределение на честоти да не се употребяват като средство за еднократно генериране на доходи, а като инструмент за стимулиране на стопанската система в дълготраен проект.

Още по тематиката четете идната седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР