На 16 юни 2023 г. от 17:00 ч., в зала

...
На 16 юни 2023 г. от 17:00 ч., в зала
Коментари Харесай

Изложба „Аромат от България – Спомени от близкото минало“ откриват в Двореца-Балчик

На 16 юни 2023 година от 17:00 ч., в зала “Учебен център по изкуства “ на Културен център “Двореца “ – Балчик, ще се открие галерия „ Аромат от България – Спомени от близкото минало “.

Маслодайната роза (Rosa damascena) е един от знаците на България, а розовото масло е един от най-разпознаваемите български артикули на международните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди епохи, розата намира своя нов дом в долината сред Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва трансформират първичната конструкция на растението, придавайки неповторим мирис, а добиваното розово масло и розова вода са с несравними качества.

България е главен производител на розово масло. Началото датира отпреди повече от 400 година, а първичните съдове за преправка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън.

Аромат от България е ретроспективна галерия от тридесет черно-бели снимки разказващи за производството на розово масло в предишното. Експозицията включва и експонат на старинно помагало за извличане на розово масло, известно като „ гюлпана “.

Изложбата може да бъде прегледана всеки ден от 16-ти до 30-ти юни, във времето сред 08:00 до 20:00 ч., а посетителите ще могат да усетят мирис на същинско розово масло и розова вода.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР