На 16 юли Управителният съвет на БНБ ще вземе решение

...
На 16 юли Управителният съвет на БНБ ще вземе решение
Коментари Харесай

На 16 юли УС на БНБ се произнася по казуса „Андрей Гюров“

На 16 юли Управителният съвет на Българска народна банка ще вземе решение по проблема с подуправителя Андрей Гюров. Това оповестява шефът на централната банка Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция.

Той се заплете, откакто Антикорупционната комисия излезе с решение за несъответственост на Гюров със заеманата от него позиция в централната банка, което той сега апелира.

„ Управителният съвет на банката e длъжен да образува произвеждане и да се произнесе по проблема в двуседмичен период, само че не по-късно от първото постоянно съвещание на съвета, което е на 16 юли “, прецизира Радев.

По закон УС не може да не признае акт на способена институция, каквато е Антикорупционната комисия, споделя още Радев. И изяснява, че „ сходно развиване би имало освен правни, само че и политически измерения в подтекста на политическите диспути за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в сходни политически диспути е нещо неприемливо за самостоятелна, професионална и деполитизирана институция, каквато е Българска народна банка “.

Управителното тяло на централната банка обаче би трябвало да реши решението на комисията дали и до каква степен е съображение за освобождение на негов член, което се прави по процедурата по член 14, алинея 2 от Закона за Българска народна банка, която въведена с една от последните промени в закона.

Този член планува предварително освобождение при две хипотези: в случай че не дава отговор на условията, нужни за осъществяването на неговите отговорности, или в случай че е приет за отговорен за осъществено съществено нарушаване.

На собствен ред засегнатият от решението не може да бъде освободен предварително от заеманата служба без решение на способния съд, в тази ситуация Върховния административен съд, изяснява процедурата Радев.

И обобщи: решение за освобождение на Гюров може да вземе „ само органът по избора, а това е Народното събрание. Българска народна банка единствено открива дали съществуването на несъответственост е съображение за освобождение на негов член “.

От което следва, че „ при изговаряне на съда срещу акта за освобождение господин Гюров ще продължи своя мандат, при потвърждаване на акта за освобождение той ще бъде импортиран за дефинитивно решение от Народното събрание “.

В умозаключение шефът прибавя, че защото решението на този случай ще сътвори „ казус за решаването на сходни проблеми в бъдеще… се поставят съществени старания с юристите на Българска народна банка и в съвещания с водещи адвокати отвън банката нашето присъединяване в този развой да бъде безупречно от юридическа позиция. “

Пак съгласно закона самият Гюров ще взе участие в съвещанието на УС на 16 юли, само че няма право да гласоподава.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР