На 16-и март, четвъртък, от 19:00 ще представим Контрабасът от

...
На 16-и март, четвъртък, от 19:00 ще представим Контрабасът от
Коментари Харесай

399 биса за Валентин Ганев или каква е разликата между виолата и контрабаса

" На 16-и март, четвъртък, от 19:00 ще представим " Контрабасът " от Патрик Зюскинд на Голяма сцена на Народния спектакъл. Такива изяви си разрешаваме, когато си играем на нумерология и означаваме някакви кръгли бройки на състояли се спектакли. Ковид рецесията обърка малко ритъма им, по тази причина ще го обявим като стока, която желаеме да се похарчи - 399 пъти. Колко е същинският им брой - един бог знае! " Това показа във фейсбук един от най-известните и надарени български артисти Валентин Ганев. Вече 23 години той играе моноспектакъла на сцената на Народния спектакъл. Постановката се трансформира в най-дълго играната на сцената на театъра.

" Контрабасът " ни е звучал и играл в съвсем всички наши градове и на множеството театрални фестивали. Показвал е грифа си и в няколко международни театрални столици - Белград, Лондон, Москва, Ню Йорк, Бостън, че и Струмица в Северна Македония. С " Контрабасът " беше открит тъй наречените " Театър на 4-ия етаж " (сега сцена " Апостол Карамитев " ) през януари 2001 година по времето на управлението на Александър Морфов и Павел Васев, по предложение на драматурга Елин Рахнев, под режисурата на Пламен Марков, в превод на Ирина Илиева, в театралната среда на Невена Белева и под музикалната педагогика на проф. Георги Велков и Слав Бистрев ", напомня именитият артист.



" За звуковата партитура се поучавах със Слав Бистрев, който с възхитително неизменност и суровост, към този момент над 22 години се грижи контрабасът в ръцете ми да издава качествени звуци. Визията на рекламните материали и плакатът направиха през годините Деспо (Стефан Десподов, б.ред.) и Янина Петрова. Фотографи бяха Бистра Бошнакова - Парсънс, Атанас Кънчев, Божидар Марков, Владимир Луповской и Стефан Щерев. Помощник режисьор дълги години беше Ирина Иванова, а последните, може би 10, е Рени Икономова.

На всички горе упоменати и неспоменати осветители, озвучители, театър-майстори, гардеробиери, реквизитори, уредници, билетопродавачи, на почитател клуба на спектакъла, на целия Народен спектакъл, на неизброимата аудитория, голямо благодаря! ", откровен бе Валентин Ганев.



" По традиция, очаквайте изненади с общителното присъединяване на Жорж Паликарски, Стефан Додуров, Слав Бистрев и още някой. Както се споделя в пиесата: " Каква е разликата сред виолата и контрабаса? Контрабасът гори по-дълго! ", показа с възприятие за комизъм артистът.

Специално за случая моноспектакълът на Валентин Ганев на 16 март ще се играе на Голяма сцена. Подобно нещо за последно се случи през 2018 година, когато „ Контрабасът “ означи празник на кота 300.

През годините всяко юбилейно зрелище на „ Контрабасът “ по едноименната пиеса на Патрик Зюскинд се трансформира в паметно събитие: за номер 200 на финала звучаха 12 контрабаса, номер 250 приключи като рок концерт, а в номер 300 мистериозната обичана на героя „ оживя “ в плът и кръв в лицето на световноизвестната оперна прима Ина Кънчева.

Сега, за 399-ото зрелище, Валентин Ганев има намерение да предложения всички, които през годините са взели участие в построяването на спектакъла.



„ Контрабасът ”, основан по фамозния текст на Патрик Зюскинд, с право е определян и от феновете, и от критиците като един от най-хубавите моноспектакли на родния Бродуей. Напълно справедливо той е притежател на голям брой национални театрални награди, измежду които „ Икар ” за режисурата на проф. Пламен Марков, взел участие е в над 15 театрални фестивала.

Самият Валентин Ганев го е играл на подиуми в Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие и е печелил „ Икар “ и „ Аскеер “ за мъжка роля. Още с премиерата ритиката прави оценка виртуозността на режисурата и изключителното майсторство на артиста.

Героят на Валентин Ганев е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че въпреки и да обича своя контрабас, той е обезверен от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен самичък в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се разпознава със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в придвижването сред двата полюса търси да откри себе си по абсурден и трагикомичен метод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР