На 16-ата пленарна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори

...
На 16-ата пленарна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори
Коментари Харесай

Консултативният съвет на европейските прокурори: Независимостта на прокурорите е гаранция, че съдебната система ще работи справедливо

На 16-ата пленарна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори (КСЕП), извършена на 25 и 26 ноември 2021 година в гр. Страсбург, Франция, бе признато Становище № 16 (2021) по отношение на последствията от решенията на интернационалните съдилища и органите, учредени с интернационалните контракти, във връзка с практическата самостоятелност на прокурорите.

Консултативният съвет на европейските прокурори е орган към Комитета на министрите на Съвета на Европа, в който вземат участие прокурори от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Всяка година - от 2007 година (когато е извършена първата среща) насам, Прокуратурата на Република България (ПРБ) взема интензивно присъединяване във всички действия и срещи на КСЕП, което е от извънредно значение за одобряване на професионализма и ролята на прокурорите и всички работещи в системата на прокуратурата за спазването на Конституцията, на законите и съблюдаването на одобрените европейски правила като разделянето на управляващите и върховенството на правото.

Независимостта на прокурорите не е прерогатив или привилегия, която се дава в полза на прокурорите, а е на първо място гаранция в полза на справедливото, независимо и дейно правосъдие, което пази публичните ползи.

В Становище № 16 (2021) на КСЕП се показва: " Независимостта на прокурорите е наложително изискване, с цел да могат те да извършват задачата си. Тя укрепва ролята им в правовата страна и в обществото и също така е гаранция, че правосъдната система ще работи заслужено и дейно и че ще бъдат осъществени цялостните изгоди от независимостта на правосъдната власт ".

Според КСЕП концепцията за самостоятелност значи, че прокурорите не са подложени на нелегално вмешателство при осъществяването на отговорностите им, тъй че да се обезпечи цялостно ценене и използване на закона и правилото на господство на закона, и че не са подложени на никакъв политически напън или нелегално въздействие от какъвто и да е темперамент. Независимостта се ползва освен по отношение на прокуратурата като цяло, само че и по отношение на съответните й органи и по отношение на обособените прокурори.

През 2020 година Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) категорично се стопира на независимостта на прокурорите и показва, че изпълнителната власт на страната не може да отстранява основни прокурори без самостоятелен правосъден надзор. Наред с това Европейски съд по правата на човека удостоверява свободата на изложение за прокурорите във връзка с законодателни промени, които може да окажат влияние върху правосъдната власт и нейната самостоятелност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР