На 16-18 декември Йоханесбург беше домакин на дългоочакваната предизборна конференция

...
На 16-18 декември Йоханесбург беше домакин на дългоочакваната предизборна конференция
Коментари Харесай

На новото ръководство на Африканския национален конгрес предстоят тежки битки за защита на суверенитета на страната

На 16-18 декември Йоханесбург беше хазаин на дълго чаканата предизборна конференция на ръководещата партия в Южна Африка, Африканския народен конгрес (АНК).

Характеристиките на политическата система на Република Южна Африка (ЮАР), а точно изборът на държавен глава от Народното събрание, карат актуалната конференция на АНК да надвиши границите на вътрешнопартийните каузи. Шефът на партията нормално става държавен глава.

От основаването на RSA през 1994 година Африканският народен конгрес постоянно е бил ръководещата партия. Съответно водачът на AНК постоянно ставаше държавен глава. През последните години обаче AНК стартира да губи гласове. Ако през 2004 година партията получи 70% от гласовете, през 2009 година - 67%, то през 2014 година - единствено 62% от гласовете.

Последните избори през 2019 година демонстрираха най-ниската поддръжка за AНК в цялата демократична история на страната - 57%.

Има няколко аргументи. Първо, това е световна икономическа рецесия, почнала на фона на историята на „ пандемията “ и блокировките, които засегнаха и ЮАР. Второ, това са проблемите на развиването на освободителните придвижвания във формата на ръководещите партии.

Ако по време на националноосвободителното придвижване в АНК пристигнаха хора, подготвени да пожертват всичко в името на свободата на своя народ, то откакто партията се трансформира в ръководеща, тя стартира да се цялостни с кариеристи и корумпирани чиновници. И трето, има целенасочена политика за дискредитиране на АНК извън.

Съдбата на страната ще зависи от това кой ще поеме кормилото на партията преди изборите през 2024 година За първи път от тридесет години AНК може да загуби болшинството си в Народното събрание и да загуби властта.

Ръководството на АНК е групово. Върховната власт в партията принадлежи на Националния изпълнителен комитет ( НИК ), състоящ се от 80 души. Оперативното ръководство се реализира от „ ръководещата шесторка ” ( Top - Six ), която включва: президента и вицепрезидента на партията, нейния общоприет секретар и неговия заместител, националния ръководител и основния ковчежник. За първи път в историята Топ - 6 подходи към новите избори единствено с четирима души. През лятото ненадейно умря заместник-генералният секретар на ANC Ж. Дуарте, а по-рано участието в партията на генералния секретар Е. Махашуле беше спряно! Ръководството на АНК подходи към изборите в сериозна рецесия...

На конференцията водачът на партията и президент на страната Сирил Рамапоса беше избран отново за президент на АНК. Изборът му обаче не мина безпрепятствено. Алтернативният претендент Цвели Мкизе получи доста гласове, макар че Рамапоса получи два пъти повече).

Пол Машатиле беше определен за вицепрезидент на AНК. Той е на 61 години и преди този момент е бил член на " ръководещата шесторка " на поста основен ковчежник. При удобен сюжет за партията на изборите през 2024 година П. Машатиле би трябвало да стане вицепрезидент на Южна Африка.

Фикиле Мбалула беше определен за общоприет секретар на AНК. Негови заместници са Номвула Моконяне и Маропене Рамокопа. Изборът на Ф. Мбалула беше неочакван, защото той беше третият претендент за този пост (според броя на районните клонове на партията, номинирали кандидати).

Първият претендент, М. Нтули, беше номиниран от двойно повече районни клонове. Освен това той беше представител на най-голямата провинция в страната във връзка с броя на членовете на AНК - Квазулу-Натал.

Най-вероятно кандидатурата на Нтули не е минала заради представителството му тъкмо в тази провинция, където сваленият президент Дж. Зума има съвсем безусловна поддръжка. Към днешна дата Квазулу-Натал е единствената провинция, която не е показана във висшето управление на партията. А това може да сътвори съществени проблеми в бъдеще.

Гведе Манташе беше определен за народен ръководител на партията. И най-после, Гуен Рамокопа беше определена за основен ковчежник на AНК. Вместо шестима души, за първи път в борда бяха определени седем. До известна степен това се дължи на условията за увеличение на представителството на дамите (които в Южна Африка се третират с изключително внимание). В предходния състав на борда на AНК дамите бяха показани единствено от Ж. Дуарте, а в новия състав са три.

* * *

Новото управление на АНК е изправено пред сложни задания. Това е освен нуждата да се реализира победа на изборите през 2024 година (което, както наподобява, няма да е лесно), само че и задачата да се оправим с проблемите на страната като цяло. Един от най-острите е енергийният проблем.

Тук е значимо да се направи една спогодба: AНК мъчно може да се назова ръководеща партия, тя е по-скоро номинално ръководеща или по-скоро менажираща партия. Реалната ръководеща партия в RSA е крупният, на първо място световен, финансов капитал. Това е повода за непрекъснато създаваните проблеми с електричеството. В продължение на доста следващи месеци страната изпитва прекъсвания на тока доста пъти дневно за дълго време. И това е дейно работеща тактичност за раздразнение на популацията .

Южноафриканските медии (напълно следени от действителната ръководеща партия) непрекъснато приказват за неспособността на AНК да ръководи страната. Ръководството на AНК неведнъж е заявявало, че позорът с електричеството е директен бойкот. Между другото, преди изборите на конференцията на AНК спиранията на електрозахранването започнаха да не престават 8-10 часа, което принуди президента С. Рамапоса да изпрати... армията (!) в някои електроцентрали.

Енергийният проблем има и друга страна. Това е опит да се отстрани енергийната самостоятелност на Южна Африка, с цел да се деиндустриализира страната. Само два образеца: откакто държавното управление под управлението на Дж. Зума подписа съглашение с Русия за построяването на атомна електроцентрала, Върховният съд разгласи това съглашение за невалидно. Глобалният режим на ръководство упорства мощно за преход към зелена сила в Южна Африка, като даже не разрешава въглищата.

Наскоро немският канцлер обещаваше на RSA милиони евро с цел да се премине от въглища към вятърни станции, а в този момент от ЮАР се изисква въглищата да се доставят... в Германия и Европейски Съюз!

Новото управление на Африканския народен конгрес ще би трябвало да води доста съществени борби за отбрана на националния суверенитет.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР