На 15 юни 2022 г. беше публикувана статия на известния

...
На 15 юни 2022 г. беше публикувана статия на известния
Коментари Харесай

Владимир Овчинский: Осем урока от специалната военна операция

На 15 юни 2022 година беше оповестена публикация на известния американски политолог Джоузеф Най-младши (Между 1993 и 1994 година - ръководител на Националния разследващ съвет на Съединени американски щати, 1994-95 - заместник-министър на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност) „ Осем урока от украинската война “.

Какви уроци извежда?

ПЪРВО , нуклеарното въздържане работи, само че зависи повече от относителните залози , в сравнение с от опциите

„ Западът беше въздържан, само че единствено до избран момент”. Според Най заканите на Путин са попречили на западните държавни управления да изпратят войски (макар и не оръжия - тук Най прави уговорка) в Украйна.

Най счита, че този резултат не отразява никакво предимство в нуклеарния потенциал на Русия. По-скоро той отразява „ пропастта сред определянето на Путин за Украйна като витално значим съветски народен интерес и определянето на Украйна от Запада като значим, само че по-малко жизненоважен интерес “.

КОМЕНТАР : Разбира се, американците се опасяват да преминат алената линия, оттатък която е допустима нуклеарна война. В навечерието и по време на спецоперацията в американските и европейските медии, на уеб страниците на съществени аналитични центрове бяха оповестени цяла поредност от публикации и репортажи за нуклеарното въздържане, където ВИНАГИ се наблягаше на нуклеарната мощност на Русия. И този фактор остава главният възпиращ фактор за Съединени американски щати, които в негово неявяване биха създали всичко допустимо да УНИЩОЖАТ РУСИЯ КАТО ДЪРЖАВНО ОБРАЗОВАНИЕ.

ВТОРО , икономическата причинност не предотвратява войната.

„ Макар този урок да беше необятно приет в предишното, даже след експлоадирането на Първата международна война, водещите международни търговски сътрудници, немските политици като някогашния канцлер Герхард Шрьодер, го пренебрегнаха”, напомня Най. Правителството му усили вноса на Германия и зависимостта от съветския петрол и газ, вярвайки, че нарушаването на комерсиалните връзки би било прекомерно скъпо и за двете страни. Но до момента в който икономическата причинност може да увеличи цената на войната, тя явно не я предотвратява. "

КОМЕНТАР : За демократичния мъдрец (или по-скоро демократичния канибал) Най, всички естествени търговски връзки с Русия, които са преференциални за една или друга страна, наподобяват патологични, защото укрепват съветската стопанска система. А Шрьодер просто купува съветски газ и петролна преференциални за немския народ условия. И той прави това, откакто напуща поста канцлер. Очевидно още по време на своето ръководство той е трябвало да се готви за война с Русия и да ѝ попречи да печели от продажбата на естествени запаси. Затова в този момент Шрьодер по напътствие от Вашингтон е разгласен за народен изменник в Германия и в Европейския съюз като цяло и се пробват да го съдят за закононарушения против (!!?) човечеството.

ТРЕТО, по-малко подвластната страна може да употребява неравномерната икономическа причинност като оръжие, само че когато залозите са симетрични, взаимозависимостта има дребна мощ.

Според Най „ Русия за финансиране на войната си зависи от приходите от експорт на сила, само че Европа е прекомерно подвластна от съветската сила, с цел да я изключи изцяло. Енергийната причинност е почти симетрична. " „ От друга страна “, продължава Най, „ в света на финансите Русия е по-уязвима. Западните наказания може да ѝ навредят повече с течение на времето. "

КОМЕНТАР : Най хитрува в изводите си. Можеше просто да се напише – „ успеваемостта на глобите е дребна заради цялостната взаимозависимост на Европа от съветските енергийни запаси “. А и времето ще покаже какво кому ще аргументи икономическа и финансова болежка.

ЧЕТВЪРТО , до момента в който глобите могат да усилят разноските за Русия, те не дефинират резултата в кратковременен проект.

Съобщава се, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс (бивш дипломат на Съединени американски щати в Русия) се е срещнал с Путин предишния ноември и е предизвестил, без резултат, че нахлуването в Украйна ще докара до наказания. Путин може би се съмняваше, че Западът може да остане обединен във връзка с глобите.

КОМЕНТАР : Бърнс " предизвести " и дружно с други хора от обкръжението на Байдън направи всичко допустимо войната да се случи неизбежно. В последна сметка в този момент никой не крие проектите на Киев (а оттова и на Америка) да нанесе пагубни удари по ДНР и ЛНР и даже по Крим, ако Русия не е почнала авансово своята специфична интервенция.

Що се отнася до глобите, всевъзможни наказания от този тип не са подарък, само че те не дефинират главните политически резултати нито в кратковременен, нито в дълготраен проект.

П ЕТО , осведомителната война има значение.

Според Най “прецизното откриване на разследваща информация от страна на Америка по отношение на военните проекти на Русия се оказа доста дейно при „ предварителното развенчаване “ на разказите на Путин в Европа и способства доста за солидарността на Запада, когато нашествието се реализира, както беше планувано “.

КОМЕНТАР : Тук Най бърка. Всъщност по този начин нареченото „ разобличаване на разузнаването “ беше траялата месеци осведомителна война против Русия, когато неизбежността на войната беше набита в главата на всички посредством всички следени от Съединени американски щати медии.

ШЕСТО , както твърдата, по този начин и меката мощ са значими.

„ Докато принудата е по-важна от убеждаването в кратковременен проект, меката мощ може да докара до смяна във времето. Интелигентната страна е способността да се комбинират твърда и мека мощ по подобен метод, че да се укрепват, а не да си опонират. Русия се провали, а Зеленски се справи”, счита Най.

КОМЕНТАР : Всъщност всички приказки за комбинацията от твърда и мека мощ са продължение на осведомителната война, която беше упомената нагоре. Някак си Западът се пробва да не си спомня доста провокацията в Буча, която беше разобличена от самите западни анализатори. Те въобще не приказват за заложниците, зад които се крият украинските нацисти и наемници, за блиндажите от учебни заведения и лечебни заведения. За убийствата и изтезанията на пленени съветски военнослужещи. " Изключителният " американски политолог има изборен метод.

СЕДМО , киберспособностите не са панацея .

Според Най “много анализатори предсказват съветско кибернападение против инфраструктурата и държавното управление на Украйна при започване на нашествието. Въпреки това, макар че съгласно известията е имало доста хакерски атаки по време на войната, нито една от тях не е довела до по-широки резултати.

„ Освен това, с образование и опит украинската киберзащита се усъвършенства. Когато войната стартира, кинетичните оръжия предоставиха на командирите по-голяма навременност, акуратност и оценка на вредите, в сравнение с кибероръжията. С кибероръжията не постоянно знаете дали офанзивата е успешна”, добавя той.

КОМЕНТАР : Удобно е да се упреква за нещо, което не е било и не е било планувано. Освен това самият Най предизвестява, че е невероятно да се дефинира дали е имало хакерска атака или не. Но да се съобщи какво се е случило (при липса на действителна кибератака) и че е отблъсната, е доста комфортна позиция за пропагандист.

Може да се спори дълго и в детайли дали кибервойната е панацея или не. Но по някаква причина Министерството на защитата на Съединени американски щати, деликатно наблюдавайки развиването на военните дейности в Украйна, реши до 2030 да УДВОИ БРОЯ НА СВОИТЕ КИБЕРЕДИНИЦИ..

О СМО, войната е непредвидима .

„ Обещанието за къса война е рисково съблазнително. През август 1914 година европейските водачи чакаха войските „ да се приберат до Коледа “, напомня Най. Вместо това те отприщват четири години война и четирима от тези водачи губят троновете си. Веднага след американското навлизане в Ирак през 2003 година, мнозина във Вашингтон предвидиха елементарно пътешестване, само че напъните продължиха дълги години.

КОМЕНТАР : Тук няма по какъв начин да не се съгласим с американския политолог. Непредвидимостта на актуалната война може да се прояви освен в Европа и Русия, само че и в самата Америка. Там следствията от нея могат да се отразят на изборите, икономическата обстановка и положението на общественото напрежение. Може би в Америка някой ще се лиши от престол.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР