На 15 януари 2001 г. в интернет стартира един мегапроект,

...
На 15 януари 2001 г. в интернет стартира един мегапроект,
Коментари Харесай

238 287 статии на български в най-големия онлайн справочник

На 15 януари 2001 година в интернет започва един мегапроект, невъобразим по своята същина, размер, значение и метод на обслужване и развиване. Девизът на Уикипедия е „ Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира ", а дефиницията, която ѝ дава нейният създател Джими Уейлс, е „ опит да се сътвори и популяризира свободна енциклопедия с допустимо най-високо качество до всеки човек на планетата на личния му език ". Тя се създава на уеб страницата wikipedia.org посредством стратегия, наречена „ уики ". Тази технология е в началото изобретена от Уорд Кънингам за неговия УикиУикиУеб. Кънингам употребява хавайската фраза уики уики, която той вижда употребена като име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „ бързо ". Името „ Уикипедия " пък е измислено от Лери Сенгър.

Уикипедия е динамичен артикул на сътрудничещи си доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до интернет да взе участие в редактирането ѝ. Проектът стартира на 15 януари 2001 година като допълнение към Нюпедия, която се сформира от специалисти. В Уикипедия има над 20 милиона публикации, основани от над 100 000 доброволци. 
Статиите в Уикипедия постоянно са представени както от медиите, по този начин и в университетските среди: огромните ѝ преимущества са нейното свободно разпространяване и списване, както и необятният ѝ обсег на тематики. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „ Неутрална позиция ", според която главните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе справедлива истина. Въпреки това, не може да се мине без грешки, крайности, погрешни обстоятелства и пристрастност, въпреки всичко не всички редактори са доброжелателни. Хората, които употребяват информация от Уикипедия, знаят за тези опасности и постоянно ревизират откритото най-малко още в един източник. 
За разлика от доста други енциклопедии, нейното наличие е лицензирано под свободния лиценз Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното.

Петте най-големи версии са написани на британски, на немски, френски, полски и италиански. Общо Уикипедия има 276 версии в друга степен на цялост, с общо 15,5 милиона публикации. Към 9 януари 2018 година българоезичната версия има 238 287, като реализира стохилядната публикация - Петралона (пещера) на 24 май 2010 година В Уикипедия потребителите могат да записват потребителско име с каквато писменост желаят, да вземем за пример кирилица.

Разноезичните версии работят без значение една от друга. Версиите не са обвързани със наличието на останалите и е належащо само да се придържат към общите политики, като да вземем за пример „ неутрална позиция ". Все отново, публикации и изображения се споделят сред версии на Уикипедия. Първото става благодарение на самоинициативни доброволци-преводачи, които от време на време възнамеряват и координират напъните си с други уикипедианци, а второто – посредством хранилището за свободно лицензирано мултимедийно наличие Общомедия.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР