На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от

...
На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Новият дълг- всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари

На 15 септември държавното управление на Борисов взе нов заем от интернационалните пазари. 10 годишна емисия за 2.5млрд.лв и 2.5млрд.лв за 30 години. Общо 5 млрд.лв. За това деяние на държавното управление има доста въпроси, без отговори от страна на премиера
Първо, за какво се появи нужда от нов дълг? Та нали единствено до преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че макар рецесията не се постанова да взимаме нов заем, тъй като в запаса на страната има 9млрд. лева Към края на 2019г. държавният дълг, отвеян към Брутният вътрешен продукт на България е към 20%. Едно сравнение- при заклеймяваното от ГЕРБ неприятно ръководство на социалистите, дългът в края на 2009г. беше 13%.

Втори въпрос- за какво трябваше да се емитира дълг на интернационалния пазар? Специалисти споделят, че е доста по-полезно за българската стопанска система и финансовите пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар. При свитото търсене, при намаляващия експорт и без необикновен интерес при кредитиране, при усложнение по обезпечаването на задоволително огромни пакети по нисколихвени държавни скъпи бумаги, експертите споделят, че издаването на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български стопански проблеми.

Трети въпрос - изискванията, при които е взет дългът. Определено несъответстващи са изказванията на държавното управление, че е постигнало супер ниска цена на дълга, дължаща се съгласно него на зашеметяващия кредитен рейтинг. Също, годишната рента, цената на този дълг при 10 годишните облигации е 0.4%, а на 3-годишните облигации е 1.4%. За съпоставяне, последният заем в евро от Европейският съюз в размер на единствено 1млрд е в размер от 0.1%. От месеци Европейската централна банка и Централната банка на Съединени американски щати поддържат нулеви и даже негативни лихвени проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни към нулеви и негативни такива.

И четвърто, несъмнено, най-важното. Ще подтиква ли този заем стопанската система и ще усъвършенства ли виталното ниво на народа? Или както постоянно ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по разпоредбите. Разбира се, има пояснение. Тези пари ще бъдат употребявани за погасяване на остарели заеми на Борисов от 2016 година за покриване на недостиг от близо 3.5 милиарда лева Но по-важно е, че против тези пари няма никакъв проект за стопански напредък, за промяна в здравната система, за вложения в ВИК бранша, за екологични политики, за увеличение на приходите, за понижаване на неравенствата. Има развити страни, ще каже някой, с по-висок дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. Така е, само че там се влагат обществени финанси в повишение на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Ето тук е огромният проблем и въпрос.

Уважаеми българи, за 10 годишното ръководство на Борисов той е взел общо 30 милиарда лева заем. Срещу това какво имаме: пада качеството на опазването на здравето, усилва се функционалната неначетеност при децата, неравенствата, все по-нездравословна е

околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно държавно управление, качеството на публичните и обществените услуги е на все по-ниско равнище. Цената на всичко това е заем против влошен стандарт на живот и се заплаща от целия народ.

Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос съгласно обстановката на деня. По един той е безусловно пореден: тъпчене на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделяне на управляващите и съвместен надзор сред тях е непознато.

За 10 години той не пристигна пред Народното събрание да внесе един бюджет, да участва на една актуализация, да регистрира най-малко един път осъществяването на бюджета на България. А това са нашите пари, на всички български жители. Всички плащаме, с цел да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно, за своето политическо оцеляване. Въпреки митингите, макар новата политическа конюнктура, макар отхвърлянето на този модел от от ден на ден български жители, той не си взе поука и продължава по същия метод и тази седмица. Ето още един мотив: всеки ден оставане на това държавно управление потвърждава, че е нездравословно. Вече става все по-очевидно, че решението на доста въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България в предишното, пропиляват сегашното ни. Скъпи българи, да не разрешаваме да пропилеят и бъдещето ни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР