На 15 ноември започва най-големият пост за тази година, а

...
На 15 ноември започва най-големият пост за тази година, а
Коментари Харесай

От днес започват Коледните пости - прочистване на тялото, пречистване на душата

На 15 ноември стартира най-големият пост за тази година, а и последният. 

Коледните пости не престават до 24 декември (Бъдни вечер) в това число. 

По време на постите може да се използва олио и вино без сряда и петък. Не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден - 6 декември, се позволява риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните дами, болните и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули. Според някои духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост.

Човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси помилван. Венчавките са неразрешени от през днешния ден /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод позволява при изключителни случаи енорийските свещеници да правят венчавки от 26 декември до 4 януари, без да желаят авансово позволение от своя митрополит.

В идващите 52 дни до Богоявление ще се вършат единствено цивилен бракове. Протестантските църкви напълно отхвърлят поста. Католическата черква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - единствено в петъчните дни.
 Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „ Коледните заговезни ” , денят преди да се стартира постенето, когато за последно се яде блажно.

За Коледните заговезни се коли огромна кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с фасул и лой. Точи се и вита баница с тиква - „ тиквеник ” с доста орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „ отговяването ” - това е традицията.

Дори да не сме религиозни, постите могат да ни оказват помощ да организираме нашата диета и здравословно хранене

Има три типа вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни аргументи. Рядко се среща, само че въпреки всичко го има - постанова се заради алергичната реакция против наситените аминокиселини, които се съдържат в месата.

Вторият тип вегетарианци са “временните ”, тези, които не ядат месо поради разнообразни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни аргументи. Ако сте решили да извършите краткотрайна диетична стратегия за филтриране на организма си, започнете, откакто се запознаете с правилата на диетата.

Всеки ден сред главните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е еднакъв за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничавания през целия ден като главно ядене. Като фалшификация използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж дневно можете да употребявате и подготвен соев сос. В интервала на диетата най-малко два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето главно ядене. Включете в менюто си зеленчукови супи.
 Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости  Как да се храним здравословно по време на пости
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР