На 15 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.Този ден по

...
На 15 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.Този ден по
Коментари Харесай

Ден без тютюнопушене: Спри сега за по-добро здраве утре

На 15 ноември означаваме Международния ден без тютюнопушене.

Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2017 година, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем седем процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. Не по-малко от 28% от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат всекидневно.

Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни: разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21%, след Хърватия), а при 15-годишните девойки 30% са постоянни пушачи, което е най-високото ниво в Европейски Съюз.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която заплаща здравната система на дадена страна за следствията за здравето от използването на тютюневи произведения съставлява сред 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен артикул в другите страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими аргументи за болестност и смъртност измежду популацията. Данните в България демонстрират, че 13.5% от всички заболявания и 12.4% от смъртните случаи пораждат вследствие използването на тютюневи произведения. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година почти 650 000 дейни и пасивни пушачи умират прибързано.

Във връзка с това Министерството на здравеопазването дефинира за мото на акцията на 15 ноември 2018 година: „ Спри в този момент за по-добро здраве на следващия ден ”.

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното съдружие на общините на Република България и Общинските препоръки по наркотични субстанции ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 15 ноември с редица прояви в страната против тютюневата взаимозависимост и за мотивация на дейните пушачи за отричане от нея.

Основната цел на акцията е дейните пушачи да преустановят използването на тютюневи и обвързваните с тях произведения.

Инициативите за разпространение на Международния ден без тютюнопушене започнаха в цялата страна още при започване на месец ноември. Те са ориентирани и към младежите, родители и деца за осъществяване на ефикасни превантивни действия за ограничение на пасивното тютюнопушене. Кампанията цели и да осведоми популацията по отношение на ефикасните способи за отричане от поведенческа и никотинова взаимозависимост, вследствие използването на цигари. Министерството на здравеопазването напомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са ситуирани в Регионалните здравни инспекции в регионалните градове.

Сдружение „ България без пушек “ и тази година ще се причисли към отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като провежда Национална акция под надпис: „ Да спечелим дружно: един ден без цигари! “. Министерството на здравеопазването поддържа тази самодейност. С нея Сдружението моли всички жители да се включат в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като спрат да пушат най-малко на 15 ноември. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР