На 15 март германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел

...
На 15 март германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел
Коментари Харесай

Politico: Шолц, Макрон и Туск се срещат, за да се изясняват за Украйна

На 15 март немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър председател Доналд Туск ще се срещнат в Берлин, с цел да разрешат разликите си по отношение на позициите за поддръжка на Украйна, оповестява европейската редакция на  Politico.

Макрон би трябвало да дойде в Берлин към обяд в петък и първо ще се срещне настрана с Олаф Шолц. Следобед към тях ще се причисли Доналд Туск за разговор във формата на Ваймарския триъгълник, което ще бъде първата среща на водачите на трите страни след завръщането на Доналд Туск на премиерския пост.

Срещата би трябвало да помогне за разрешаване на разликите и демонстриране на единение след насъбраното напрежение сред Париж и Берлин заради разлики в позициите по редица въпроси по отношение на поддръжката за Украйна и това стана очевидно в общественото пространство.

Един от най-очевидните епизоди беше реакцията на немския канцлер, откакто Макрон сподели, че не изключва възможното изпращане на съюзнически войски в Украйна.

Тогава Макрон съобщи, че за Европа е пристигнало времето, когато " би трябвало да не бъдем страхливци ", което беше признато като укор към Олаф Шолц. Министърът на защитата на Германия Борис Писториус след това уточни, че сходни мнения " не оказват помощ за решаването на въпроси за помощ за Украйна ".

Частно немски публични лица се оплакват, че Макрон прибягва до мощни изказвания, само че в това време френската поддръжка за Украйна е доста по-малка от тази, която Германия даде и даде обещание да даде.

Варшава като цяло приветства изказванията на Макрон за евентуалната опция за наличие на съюзнически войски в Украйна в бъдеще, по-специално външният министър Радослав Сикориски означи, че наличието на войски на НАТО в Украйна " не е немислимо ".

Един от събеседниците в Берлин, осведомен с подготовката за срещата, споделя, че не се плануват съответни решения или известия след срещата в петък и главната й цел е да се изпрати сигнал за единение.

Припомняме, че във вторник полските водачи се срещнаха с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и разговаряха, наред с други неща, за това по какъв начин да запазят и засилят поддръжката за Украйна
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР