На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер,

...
На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер,
Коментари Харесай

Министърът: Педиатричните пътеки трябва да бъдат увеличени с 40-50%

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер, сподели пред Българска национална телевизия служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той напомни, че Министерство на здравеопазването подписа съглашение за доставка на 6 хеликоптера с италианската компания „ Леонардо “.

„ В идващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина коства към 18 млн. евро “, посочи министърът.

Министър Меджидиев заяви още, че тази седмица Министерството на превоза ще разгласи публичната поръчка за два хеликоптера на лизинг, още веднъж от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, с цел да може спасяването по въздух да стартира още от лятото.

„ Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще употребяваме пистите на Военновъздушните сили, които са извънредно значими, тъй като подготовката за построяването на хангари и площадки изисква по-дълъг развой “, сподели доктор Меджидиев.

Той добави, че към този момент е избран националният координационен център в София, както и оперативните бази. „ Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по построяването на най-малко още три бази в страната. Хеликоптерни площадки пък ще бъдат построени в София, Варна, Плевен, Пловдив, Ямбол, Бургас, Русе, Добрич, Балчик “, съобщи Асен Меджидиев.

Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се образоват, редом стартира образованието на водачи и техници за хеликоптерите.

„ Във ВМА ще се образоват медиците. Първоначално това ще са 20 анестезиолога и 20 медицински сестри, като те наложително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, с цел да се види дали са годни за хвърчене, физическото им положение. Началникът на ВМА ген. Мутафчийски даже построява макет на хеликоптер, на който ще се прави образованието “, сподели здравният министър.

По думите му медиците ще имат и по-добро възнаграждение, тъй като ще работят в по-тежки условия. Един доктор и една сестра ще би трябвало да дават най-малко 5-6 наряди в месеца и се чака да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят.

„ Помощта по въздух наложително ще бъде безвъзмездна, всичко се поема от страната и Министерството на финансите е заделило средства, с цел да може тя да действа “, съобщи Асен Меджидиев.

Министърът разяснява и бюджета за опазване на здравето за 2023 година Той акцентира, че и сегашният бюджет е добър, защото са били увеличени заплатите в РЗИ и Спешна помощ, подкрепени са и лечебните заведения за финансови разноски. „ Със сигурност ще се постараем идващия бюджет да е по-добър. Ще бъде повишен и бюджетът на НЗОК, поради нарастването на минималната работна заплата и пенсиите. Разговарял съм и с БЛС като контрактуван сътрудник, да се реализира нарастване на ниско остойностените педиатрични пътеки с 40-50%. Основната цел на Министерство на здравеопазването пък е възстановяване на детско и майчино опазване на здравето и Спешната помощ “, сподели министър Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР