На 14 юли – националния празник на Република Франция –

...
На 14 юли – националния празник на Република Франция –
Коментари Харесай

24 часа чествания на френския национален празник в София

На 14 юли – националния празник на Република Франция – каним столичани и гостите на София да отбележим празника дружно в градината зад Националната библиотека. Така ще пренесем част от духа на Франция в България. Датата влиза във френската и международна история с завладяването и разрушаването на пандиза " Бастилия " през 1789 година. Щурмът на ядосаните парижани стартира към обед и до вечерта крепостта е завладяна, а по-късно през нощта – разрушена. Този акт се счита за знак на раждането на Френската гражданска война, а малко по-късно – на Първата френска република.

Съдбовните събития дават старт на индустриализацията и на революциите през 19 век, които напълно трансформират Европа. И всичко това под зародилия през 1789 година лозунг " Свобода, тъждество, приятелство " (Liberté, égalité, fraternité). Ето за какво 14 юли е мотив за празник на всички места на Стария континент. Програмата в София е великодушна и е през целия ден (от сутринта в 10:30 ч., та чак до идната сутрин), гарнирана богато с типично френски ястия и питиета като за огромен празник. СУТРИН НА МОНМАРТЪР – КАФЕ И КРОАСАНИ - С известните шансони на Joe Dassin, Aznavour, Piaf..., мирисът на пресни кроасани и преди малко направено кафе ще се пренесем в безоблачен Монмартър за безгрижна лятна закуска.

БРЪНЧ И СЛЕДОБЕД В ПРОВАНС – ПАСТИС И ПЕТАНК - Мързелив следобяд под сянката на дърветата с пастис: ще гледаме дружно Тур дьо Франс на екраните към езерото, а искащите да играят петанк ще могат да се изявят на пясъчните стадиони зад библиотеката. АПЕРО И ВЕЧЕР НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ – СТРИДИ И ШАМПАНСКО - Ще ядем стриди и ще честваме с шампанско. На сцената до павилионите с музиката на Ginger Groove и техния френски репертоар от известни шлагери онлайн ще повдигнем настроението, преди да се впуснем в клуба и в купона на закрито.

НОЩ В КЛУБА «IL ÉTAIT UNE FOIS...BIBLIOTEKA» - Местим се в клуба. Специално поканен DJ ще подбере съвременна френска електронна, рап музика и френски денс шлагери. Ще превърнем градината зад Националната библиотека в малко френско селце – с пазар, на който има типични френски артикули, с игрище за петанк и уроци за начинаещи, както и с beauty zone.   За децата е очакван детски ъгъл с аниматор. Очакват ви и доста изненади, игри, дарове. Вземете положителното си въодушевление, а за какво не и одеяла за пикник?! Да честваме дружно Франция! Място: градината зад Национална библиотека, Дата: 14.07.2022 година, Старт: 10:30 часа, вход: свободен
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР