На 14 януари 1896 г. - преди 128 години Хари

...
На 14 януари 1896 г. - преди 128 години Хари
Коментари Харесай

Daimler Motor Co. Ltd. - най-старата автомобилна марка в Англия! - видео

На 14 януари 1896 година - преди 128 години Хари Лоусън основава Daimler Motor Co. Ltd. в Ковънтри, Англия. Интересно е, че самият Готлиб Даймлер - бащата на първата кола - няма нищо общо с това. През 1891 година британският дизайнер Фредерик Сименс придобива правата да създава от Daimler. Той обаче не продължава с производсто самичък а препродава правата през 1895 година на Хари Лоусън. И той се заема с работата, само че по собствен метод - просто стартира да внася немски коли Damler.

Но още през 1897 година, откакто ги усвоява, стартира да сглобява своя лична кола - лека кола с 2-цилиндров мотор от 4 к.с.. Продажбите на коли са сполучливи - даже британският крал Едуард VII купува един от тях през 1902 година През идващите години компанията стартира да се специализира в скъпи и първокласни модели.

През 1909 година стартира производството на коли Daimler с кардинално нови мотори - безклапанни, системи Knight. Те се отличават с мека и безшумна работа, което придава на моделите на Daimler специфичен сексапил.

През 1927 година се появява известният автомобил Daimler Double Six с V12 мотор с мощ 150 к.с. Три години по-късно той е оборудван с новаторска трансмисия - с хидравличен съединител и планетарна скоростна кутия Wielson. Изборът на предавка се прави благодарение на електрическо устройство.



През 1931 година компанията Daimler е закупена от компанията Lanchester, която е част от групата BSA. Изоставят се скъпите и комплицирани безклапанни мотори и се минава към по-прости и евтини артикули.

По време на Втората международна война компанията Daimler стартира да създава бронирани транспортни средства. Малката разследваща машина Dingo е двуместна, със задно ситуиран мотор и няма купол с оръжие. Но челната ризница е равна на тази на лек танк - 30 мм. Друга бронирана кола Daimler има единствено 16 мм ризница в предната част, само че е с купол с 40 мм оръдие и 7,92 мм картечница.

В следвоенния интервал компанията създава редица леки модели коли с мотори с работен размер от 2,5 до 5,5 литра. Произвеждани са и рейсове. През 1951 година се появява 37-45-местният Freeline с 6-цилиндров мотор Gardner, който е ситуиран под пода. По-късно е сменен от 50-местен Roadliner с мотор Cummins V6.

През 1960 година стартира производството на двуетажен рейс - моделът Fleetline със 78 места. През 1960 година компанията Daimler минава под контрола на компанията Jaguar, а след няколко години влиза в английския тръст Leyland. Последната й вътрешна разработка на компанията е Daimler DS 420 Limousine (1968).



И тук не минава без заемки от Jaguar - автоматизирана скоростна кутия, дискови спирачки, без значение окачване и 4.24 литров мотор с мощ 187 к.с. допускащ да се развиват 180 км/ч. В британската " табела за ранговете " този първокласен автомобил заема второ място след Rolls-Royce и се произвеждаше рекордно дълго време - 24 години.

През 1990 година Daimler и Jaguar са добити от Ford и производството на актуализирания модел Jaguar стартира в техните индустриални обекти. През 1996 година, по случай 100-годишнината на марката Daimler е пуснат моделът Century. Имаше редови " шестак " с мощ 240 к.с. или V12 елемент с мощ 311 к.с. През 2008 година Ford продаде правата върху марката Daimler на индийската компания Tata, само че тя по този начин и не ги употребява. Изглежда, че марката Daimler към този момент остава в историята...
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР