На 14-ти август американската космическа компания Сиера Невада Корпорейшън оповести,

...
На 14-ти август американската космическа компания Сиера Невада Корпорейшън оповести,
Коментари Харесай

Частната космическа совалка Дрийм Чейсър ще лети до МКС с новата ракета Вулкан

На 14-ти август американската галактическа компания Сиера Невада Корпорейшън оповести, че възнамерява да изпраща своята совалка “Дрийм Чейсър ” до Международната галактическа станция чрез новата ракета “Вулкан ”, която Юнайтед лонч алайънс понастоящем строи. Дебютният тестов полет на “Вулкан ” е плануван за 2021-ва година, а “Дрийм Чейсър ” ще лети на първата постоянна задача на ракетата.

Създателите на совалката обаче са я създали неутрална във връзка с избора на ракета-носител. В случай че създаването на “Вулкан ” се забави, “Дрийм Чейсър ” ще лети с ракета “Атлас 5 ”. Планирани са общо шест задачи, в границите на които ще бъдат доставени над 5 тона потребен товар на МКС. През по-следващите години, ако програмата е сполучлива, совалката може да бъде приспособена и за транспорт на астронавти.

Засега обаче фокусът е върху доставката на товари. Съединени американски щати разполагат с два товарни кораба – “Сигнус ” и “Драгън ”, като “Драгън ” може да транспортира хранителни запаси от орбита до Земята, приводнявайки се в океана чрез парашути. След въвеждането ѝ в употреба, “Дрийм Чейсър ” ще се трансформира в желан вид за превоз на сериозни опити, защото совалката ще може да каца на писта и учените ще имат пряк достъп до товарния отсек, без да се минава през комплицирани процедури като изваждане от океана и превоз с морски транспортен съд. 

От архива: Снимка от сполучливото кацане на совалката “Дрийм чейсър ” след изпитателен атмосферен полет през 2017-та година. Photo credit: NASA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР