На 14 май германски съд осъди един от най-противоречивите крайнодесни

...
На 14 май германски съд осъди един от най-противоречивите крайнодесни
Коментари Харесай

Осъдиха крайно десен германски политик за използване на нацистки лозунг

На 14 май немски съд осъди един от най-противоречивите крайнодесни политици в страната - Бьорн Хоке, за съзнателно потребление на неразрешен нацистки девиз по време на протест.

Съдът санкции 52-годишния Хоке от крайнодясната партия AfD с 13 000 евро (14 000 долара) за това, че по време на избирателен протест през 2021 година е употребявал фразата " Alles fuer Deutschland " ( " Всичко за Германия " ).

Някога лозунг на така наречен паравоенна група Sturmabteilung, изиграла основна роля за идването на власт на Адолф Хитлер, фразата е противозаконна в модерна Германия, дружно с нацисткия привет и други лозунги и знаци от онази ера.

Бившият гимназиален преподавател по история твърди, че не е знаел, че фразата е била употребена от нацистите, и съобщи пред съда, че е " изцяло почтен ".

Хоке съобщи, че е считал фразата за " национална сентенция ".

Прокурорите обаче настояват, че Хоке е употребявал фразата, знаейки нейния " генезис и значение ".

Те желаеха шестмесечна условна присъда, две години изпитателен период и заплащане на 10 000 евро на благотворителна организация.

След края на правосъдния развой Хоке написа в X, някогашен Twitter, че " опцията за изложение на друго мнение е застрашена ".

" Ако тази присъда бъде изпълнена, свободата на словото в Германия ще бъде мъртва ", добави той.

Хоке, водач на AfD в Тюрингия, се бори да стане първият извънредно десен министър председател на Германия, когато през септември в провинцията се проведат районни избори.

Тъй като съдът постанови единствено санкция, а не отнемане от независимост, не се счита, че присъдата заплашва кандидатурата му на изборите.

Съдебният развой е един от няколкото разногласието, с които AfD се бори преди изборите за Европейски парламент през юни и районните избори през есента в Тюрингия, Бранденбург и Саксония.

Основана през 2013 година, антиислямската и антиимигрантска AfD означи внезапен растеж на известността си предходната година - нейната 10-та годишнина - възползвайки се от опасенията за възходящата миграция, високата инфлация и спъващата се стопанска система.

От началото на 2024 година обаче поддръжката за нея се разклати, защото тя се сблъска със кавги, в това число изказвания, че на висши членове на партията е било плащано за разпространение на проруски възгледи във финансиран от Москва новинарски уеб страница.

Смятан за екстремист от немските разследващи служби, Хьоке е една от най-противоречивите персони в AfD.

Той назова берлинския монумент на Холокоста " мемориал на срама " и прикани за " смяна на 180 градуса " в културата на паметта в страната./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР