На 14 май 1948 година в Тел Авив Дейвид Бен-Гурион

...
На 14 май 1948 година в Тел Авив Дейвид Бен-Гурион
Коментари Харесай

На този ден в историята: Държавата Израел бива създадена

На 14 май 1948 година в Тел Авив Дейвид Бен-Гурион афишира Израел за суверенна страна. Той става и пръв министър-председател на новосъздадената страна. 

В същия ден стартират и първите конфликти сред евреи и араби. Веднага, откакто английската войска се изтегля от територията на Израел, Египет започва ракетен обстрел над новосъздадената страна. Въпреки офанзивата обаче евреите честват, че имат лична страна от близо 2000 години. Съединени американски щати изпращат дипломатическа нота, с която признават Израел за суверенна страна, а мандата на Англия над Палестина бива преустановен.

Държавата Израел е построена на идеологическата аргументация на ционизма. Той се заражда в края на 19-ти век в Руската империя, която се застъпва зад концепцията за основаването на страна на евреите. Причината за това са непрестанните гонения против тях. Идеолог на ционизма е Теодор Херц, който аудитория политически пасквил със заглавието  " Еврейската държава “. В него той твърди, че евреите могат да бъдат защитени единствено и само, в случай че се сътвори страна, в която да могат да живеят свободно.

Херц става първият актуален лидер на евреите и организира първия ционистки конгрес в Швейцария през 1897 година. На конгреса се взема решение, че земите на Палестина, които по това време са под контрола на Османската империя, са най-подходящото място за основаването на новата страна. Херц изпраща петиция до империята с настояването земите да бъдат предоставени на евреите, само че настояванията му не биват признати от Високата врата.

След края на Втората международна война Съединени американски щати приема идеята за основаването на еврейска страна. През 1947 година Организация на обединените нации взема решение да раздели Палестина на части, тъй че евреите да могат основат своята страна. По това време еврейското население едва наброява половината от арабите, живеещи по тези земи. Започват битка за превъзходство, в която в последна сметка евреите надвиват.

Източник: History
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР