На 14 февруари традиционно стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН

...
На 14 февруари традиционно стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН
Коментари Харесай

Стартира Националната АНТИСПИН кампания


На 14 февруари обичайно започва вторият стадий на Националната АНТИСПИН акция, тази година под мотото „ Узнай своя статус ". Кампанията се осъществя в границите на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването, в партньорство с районните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, образователни заведения, читалища, обществени институции и медии.
Националната АНТИСПИН акция се организира всяка година в общо 4 стадия. Тя започва обичайно на 1 декември. Вторият стадий е на 14 февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се осъществя трети следващ стадий. Четвъртият заключителен стадий е лятната АНТИСПИН акция.
Партньорите ни ще вземат участие допълнително от 150 АНТИСПИН начинания, които съчетават разработване на любовни послания, съчетани с информация за безрисково полово държание и с обосноваване за консултиране и проучване за ХИВ. И през тази година са планувани здравни презентации и полемики на тематика обич и здравословна половост, както и образования за предварителна защита на ХИВ и полово излъчени инфекции. Медицински екипи ще оферират непринудено консултиране и проучване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и гратис консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.
През 2018 година над 324 000 лица са разбрали своя ХИВ-статус.
По данни на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН " към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 08 февруари 2019 година са открити нови 24 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната публично са 3050 лица.
И през предходната година се резервира наклонността броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на дамите.
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2018 година са инфектирани по полов път.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР