На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна

На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна ...

Почина Едуард Успенски - създателят на Чебурашка и Крокодила Гена.

На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна възраст почина писателят Едуард Успенски, съобщи meduza.io. Той е създател на героите Чебурашка, Крокодила Гена, Чичо Фьодор...
Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в Егоревск, РСФСР, СССР. Има двама братя. Като ученик му се отдава математиката и получава много награди от олимпиади. Завършва през 1961 г. инженерна специалност в Московския авиационен институт.
Още в института започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960 г. След дипломирането си в продължение на три години работи като ръководител на група във Втори Московски приборостроителен завод. Разбирайки, че тази работа не му е по сърце, той напуска работата си и започва да пише детска хумористична литература. Пробива в кариерата трудно тъй като отказват да го печатат, а Сергей Михалков и Агния Барто отказват да го приемат в Съюза на писателите.
Първите си произведения публикува заедно с Аркадий Арканов. През 1966 г. е публикуван сборника „Четверо под одной обложкой“, където участва заедно с Григорий Горин, Феликс Камов и Аркадий Арканов. Негови стихове за деца са публикувани в „Литературная газета“ и са четени в радиопредаването „С добрым утром!“.
Получава широка известност с детските си книги "Крокодилът Гена и неговите приятели" (1966), "Надолу по вълшебната река" (1972), и др. В периода на 80-те и 90-те години са публикувани и известните му детски книги "Ваканция в Простоквашино", "Чичо Фьодор, кучето и котаракът"...
Става известен и като сценарист на много мултипликационни филми за деца.
През 2010 г. е удостоен с наградата "Корней Чуковски" за цялостното си творчество за деца.

Източник: actualno.com