На 13-ти декември се почита паметта на Света Девойка Лукия

...
На 13-ти декември се почита паметта на Света Девойка Лукия
Коментари Харесай

Днес се почита паметта на Света Девойка Лукия от Сиракуза

На 13-ти декември се уважава паметта на Света Девойка Лукия (Лучия, Лусия) от Сиракуза, дружно с паметта на Свети Герман, роден в православна Русия, проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска и умрял блажено през 1837 година

Легендата споделя, че Лусия още като госпожица дала скришен обет за безбрачие. Като навършила пълноправие, майка ѝ я сгодила за богат младоженец, само че Лусия отхвърлила брака. За да си отмъсти, годеникът ѝ направил донос пред римските управляващи, че тя е християнка, след което Лусия била задържана и измъчвана, с цел да се откаже от вярата си.

Присъдата над нея била да бъде затворена в обществен дом и да бъде принудена да проституира. За да не го допусне, тя избожда очите си, след което за наказване е обезглавена през 304-та година.

Поредният празник на Светлината, след келсткият Сауин и будистлият Ден на просветлението " бодхи ", е обвързван със Санта Лусия - Светица, посветила живота си на християнството и починала страдалчески за вярата си. Светицата се смята настойничка на писателите и болните от очни заболявания хора. Денят в нейна памет се отбелязва извънредно тържествено във всички скандинавски страни. Ритуалът изисква младо момиче да се облече напълно в бяло (символ на непорочност и непорочност), а на главата си да носи корона от свещи, следвано от група други девойки - посестрими.

Денят в памет на Света Лусия по Юлианския календар е най-късият ден с най-дългата нощ в годината.

Именно от там идва поверието, че Санта Лусия " трансферира дните " и " носи светлина ".
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР