На 13 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер

...
На 13 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

Състоянието на ЕС: Какво да очакваме от предстоящата реч на Урсула фон дер Лайен?

На 13 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе годишната си тирада за положението на Европейския съюз.

Целта на този адрес е Фон дер Лайен да очертае провокациите и задачите за идната година, както и по какъв начин Европейски Съюз възнамерява да ги позволи и реализира.

Право на глас имат 400 милиона гласоподаватели

Какво да чакаме от речта в сряда?

Следващите избори за европейски парламент ще бъдат сред 6 и 9 юни 2024 година и към този момент тече трескава подготовка. Времето изтича и ето какво можем да чакаме Урсула фон дер Лайен да очертае в тазгодишната си тирада.

Снимка: Ройтерс

Обещанието към Киев

Войната на Русия в Украйна докара до промени в голям брой европейски закони. Но има един доста сериозен въпрос, който към момента остава без решение.

През юни предходната година членките на Европейски Съюз дадоха на Украйна мечтаният статус на страна-кандидат за член на съюз. През октомври следва Европейската комисия да разгласява отчета си за разширение на границите на Европейски Съюз, като се чака той да съдържа и подробна оценка на Украйна. Тези документ ще послужат при взимането на решение дали Киев да бъде позволен в Европейски Съюз.

Това може да стане по така наречен „ коридори на солидарността “

Украинският президент Володимир Зеленски упорства договарянията за присъединението на Украйна да стартират още преди края на тази година.

В листата със задания по отношение на Украйна е и обезпечаването на нови 20 милиарда евро военна помощ.

Снимка: EPA

Парите на съюза

Най-важният въпрос за всички в Европейски Съюз – парите – ще бъде водещ в дебатите до изборите през 2024 година

Европейска комисия предложи добавка от 66 милиарда евро към сегашния 7-годишен бюджет на Съюза, с цел да се оправи с новите провокации. В тях са включени 14 милиарда евро за Украйна, 15 милиарда за проблемите с миграцията, 10 милиарда евро за финансиране на стратегически технологии и 18,9 милиарда евро за погашение на задълженията, насъбрани по време на Коронавирус рецесията.

Предстои също промяна на фискалните правила на Европейски Съюз.

Снимка: iStock

Зелените фантазии на Европейски Съюз

Малко откакто Урсула фон дер Лайен стана президент на Европейската комисия, тя показа така наречен Европейска Зелена договорка – упорит и коренен проект за промяна на стопанската система на Европейски Съюз към постигането на климатичен неутралитет до 2050 година

Почти 4 години по-късно „ Зелената договорка “ става все по-постижима с помощта на пакет от ограничения и закони, които към този момент са минали утвърждение. Сред тях – възбрана на мотори с вътрешно горене, санкции за импорт на замърсяващи артикули, по-високо следене на задачите за енергийна успеваемост и проект на стойност от 300 милиарда евро за отричане от съветските изкопаеми горива.

Наблюдава се и голямо повишение на потреблението на зелена сила.

Предстои най-трудното - проверка на Директивата за възобновима сила, промяна на пазара за електричество и казусът с нуклеарната енергетика.

Снимка: iStock

Регулация на технологиите

Държавите от Европейския съюз за в договаряния за съставянето на закон, който да управлява потреблението на изкуствен интелект в Европа. Законът е със конструкция на пирамида и разделя другите ИИ артикули съгласно техния евентуален риск за обществото и други критерии.

Откакто законът беше показан за първи път през април 2021 година той е неведнъж нападнат от разнообразни страни. Тогава министрите на Европейски Съюз внесоха хиляди ремонти в истинския текст, само че появяването на чат ботове като ChatGPT и други налични стратегии с ИИ, доста трансформираха обстановката.

Това не е първата огромна медийна организация, която вкарва сходни правила

Очаква се единодушие по текстовете да бъде реализирано до края на тази година. Когато този закон бъде признат, това ще е първият международен документ, който слага правила за потреблението на бързо разрастващи се технологии.

Тези и доста други задания към момента „ седят на бюрото “ на Европейския съюз. Върху кои от тях ще бъде подложен главният фокус – ще разберем от Урсула фон дер Лайен на 13 септември.

А какво беше реализирано през миналата година?

Снимка: iStock

В помощ на Украйна

През 2022 година ръководителят на Европейска комисия даде обещание стъпки в интерес на развиването на сигурността на Европа, на нейния разцвет и обществено богатство.

За миналата година 7,9 милиона украински бежанци са се възползвали от помощта на Европейски Съюз и тази на други филантропични организации. Съюзът даде над 76 милиарда евро финансова помощ на Украйна, както и над 100 млн. евро за възобновяване на учебни заведения в страната, потърпевши по време на войната с Русия.

Средствата се оферират под формата на грантове и заеми с условия за промени

Статистиката демонстрира, че през миналата година съвсем една пета от украинските деца са намерили нов дом на територията на Европейския съюз.

Междувременно Европейска комисия одобри 11 пакета със наказания против Русия, което доста затрудни Москва във войната ѝ с Киев.

През 2023 година бяха вложени 1,2 милиарда евро в европейския фонд за отбрана.

Инвестиции в бъдещето на Европа

През 2023 година Европейски Съюз възвърна своята енергийна самостоятелност, като сега по-малко от 10% от газовите доставки за съюза идват от Русия. За миналата година най-вече електричество е създадено с помощта напразно и слънцето.

Бяха вложени 800 милиарда евро за рационализация на стопанската система на територията на Европейски Съюз.

В международен мащаб Европейски Съюз е осигурило 300 милиарда евро вложения в устойчиви планове, като 90 от тях към този момент са в деяние.

Срещу общественото неравноправие и в помощ на хората

През миналата година беше въведен специфичен режим за наказания по отношение на случаите на корупция в страните членки на Европейски Съюз.

Европейският съюз се причисли и към Истанбулската спогодба, чиято цел е да се бори с насилието над дами и домашното принуждение.

Увеличиха се и дейностите по обезпечаване на кибер сигурност.

Това е най-страшното злополучие в историята на страната за над 30 години самостоятелност

Европейският здравен съюз стартира усилена подготовка в посока обезпечаване на механизъм за реакция при нова световна пандемия. Предстои смяна и на фармацевтични закони, с цел да може разнообразни лекарства да станат по-достъпни на територията на Европейски Съюз.

През миналата година на естествени бедствия Европейски Съюз обезпечи сериозна помощ за страните в потребност.

Бяха дадени 8,4 милиарда евро финансиране за филантропични потребности по целия свят.

Речта на ръководителя на Европейска комисия можете да гледате онлайн в ефира на bTV , както и на уеб страницата btvnovinite.bg , в специфичното студио „ Пътят на Европа “ с водещ Светослав Иванов. Започваме тъкмо в 9:30 ч. на 13 септември.

*В този материал са употребявани и данни, предоставени от Представителството на Европейската комисия в България

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР