На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но

...
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но
Коментари Харесай

13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)

На 13 октомври дами от целия свят смъкват сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо доста съществено. Световният ден без сутиени - No bra day, е основан да прикове вниманието върху женските гърди, само че не като обект на желанието, а като причина за извънредно висока смъртност.

“Причина - рак на гърдата. ”

Ракът на гърдата е най-често публикуваното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света. Но цифрите не приказват по никакъв начин в интерес на българките, тъй като ние сме в челните места по смъртност за Европа, което значи, че на предварителната защита при нас не се обръща съвсем никакво внимание.

Ето я статистиката (Български народен раков регистър) за 2012 година:


Използвано е изображение от www.komen.org

Данните за 2012 година демонстрират още заболяемост за България 76.3 на 100 000 дами, при междинна за Европа – 94.2 на 100 000 дами. Смъртността от рак на млечната жлеза в България обаче, е малко по-висока от междинната за Европа – 24.1 и 23.1 на 100 000 дами, надлежно.

“Най-важното за всеки един тип рак е профилактиката. ”



Колкото по-рано се открие, толкоз по-големи са възможностите да бъде лекуван, сполучливо опериран и човешкия живот - избавен. Затова се информирайте в близкото здравно заведение за прегледи (през октомври има безвъзмездни в по-големите болници) и си запищете час при мамолог. и не отлагайте мамографията един път годишно, в случай че сте минали 40-те.

“Защото не носим отговорност единствено за себе си, ние сме майки, дъщери, някой ни обича и държи на нас, намира опора в нас и ни желае до себе си. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР