На 13 март 1973 г., на 4-та международна конференция по

...
На 13 март 1973 г., на 4-та международна конференция по
Коментари Харесай

Най-сигурната кола е вече на 50 години - видео

На 13 март 1973 година, на 4-та интернационална конференция по пробна автомобилна сигурност ESV (Experimental Safety Vehicles) в Киото (Япония) бе показан модернизиран първообраз на кола за сигурност - Mercedes-Benz ESF 22.

Автомобилът бе основан въз основата на S-класа седан (W116) и се отличава тогава с най-новите решения, предопределени да смекчат следствията от пътни произшествия. По-специално, в него е употребена предна секция, удължена до 245 мм (броня с хидравлични амортисьори), за дейно попиване на удар с неподвижно затруднение при скорост до 65 км/ч.

В кабината са инсталирани четири триточкови колана с три ограничителя на силата на опън. И вместо ограничител на опън за лидера е инсталирана надуваема въздушна възглавница. Колата получава и ABS спирачна система.

В резултат на доработките личното тегло на автомобила в съпоставяне със това на общоприетия модел е повишено до 2020 кг (+287 кг), а общата дължина до 5240 мм (+280 мм).

Трябва да се означи, че в границите на програмата ESV (Experimental Safety Vehicles) Mercedes-Benz построи 35 супербезопасни пробни автомобила за четири години. Първият от тях дебютира на 12 март 1971 година Създаден бе въз основата на седана W114 и е квалифициран за много тежки тествания - преден удар в неподвижно затруднение със скорост 80 км/ч, рухване от височина 0,5 м и други



През октомври същата година се появи идната разработка - ESF 5, също основана на модела W114. Тя получава пет колана с три ограничителя на опън и автоматизирано контролиране, плюс въздушни възглавници освен за предните, само че и за задните седалки. В облегалките на предните седалки са пришити въздушни възглавници, което е нараснало тежестта на седалките от 16 на 63 кг. В същото време личното тегло на целия автомобил се усилва с 665 кг (до 2060 кг), а общата дължина се усилва с 655 мм (до 5340 мм).

Много от тези съвременни решения по-късно се появиха в серийните модели на Mercedes-Benz. Така през 1978 година дебютира ABS системата, а през 1980 година въздушна възглавница за лидера и колани с ограничители на опън. А през 1995 година на пазара навлизат първите коли със странични въздушни възглавници.

Показателно е, че Mercedes-Benz стартира да организира краш проби на коли още през 1959 година, а в границите на 10 години компанията развива цялостен отдел за проучване на катастрофи. Всичко това в последна сметка подреди колите с трилъчна звезда измежду най-безопасните на пътя. И това им жизненоважно свойство е непокътнато и до през днешния ден.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР