На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите. Началото на

...
На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите. Началото на
Коментари Харесай

Честит празник на всички левичари!

На 13 август означаваме Международния ден на левичарите.

Началото на този ден е сложено през 1984 година по самодейност на Международната конфедерация на хората, които си служат по-умело с лявата ръка, като писането не е единственият знак, че някой е левичар.

Левичарите си служат с лявата ръка, когато вършат множеството неща. Някои левичари пишат с дясната ръка, само че употребяват лявата за множеството други действия.

Около 10% от популацията на земята са левичари.

 Счита се, че има повече мъже, в сравнение с дами, които си служат по-добре с лявата ръка.

Докато 95% от десничарите употребяват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои в действителност употребяват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Сканирания на мозъка удостоверяват разлика сред мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предопределена за несъмнено деяние. Специализацията е доста по-малка при мозъците на левичарите.

Доказано е, че левичарите се възвръщат от удари по-бързо от десничарите.

Учените преди са вярвали, че изборът за преобладаващата ръка се получава по завещание. Изследване през 1998 година разкрива, че в случай че двамата родители са левичари, има единствено 26% късмет детето да е левичар. Това демонстрира, че гените може да не играят толкоз огромна роля при избора на доминантна ръка.

Тъй като в множеството езици посоката на писане е от ляво на дясно, писането е доста по-лесно за десничари, в сравнение с за левичарите, защото за тях би било по-лесно да се написа от дясно наляво.

Сред най-известните левичари са: Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт де Ниро.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР