На 13 април украинските защитници успяха да ударят с украинска

...
На 13 април украинските защитници успяха да ударят с украинска
Коментари Харесай

Украински защитници разкриват как са успели да потопят крайцера Москва

На 13 април украинските бранители съумяха да ударят с украинска ракета " Нептун " съветския крайцер " Москва " - флагман на съветския флот.

В публикация на " Украинская истина " се споделя, че в този ден крайцерът ненадейно навлязъл в зоната, обект на поразяване от страна на ВСУ, когато е бил засечен от украинските бранители.

По това време на съветската инвазия Украйна не разполага с такива радари, които да разрешават да бъдат засечени обекти на огромно растояние, а крайцерът " Москва " се е намирал на 120 километра от брега. Нормалният радар не улавя цели от подобен диапазон, само че този ден обстановката се оказва друга.

„ Над морето имаше плътни облаци, сигналът от радара се отразяваше от тях към повърхността на водата, а от водата назад към облаците - и в един подобен кулоар радарът ненадейно доближава крайцера " Москва ", описват осведомени източници.

По думите им към 16 часа операторът на комплекса " Нептун " получил непредвидени данни за солиден обект на 120 километра, а военните го разпознали - крайцера " Москва ". Във военните среди описват, че украинските бранители по-рано са виждали и записвали „ Москва “ благодарение на спътници, само че в никакъв случай не са могли да доближат до него. Това опровергава версиите на западни медии, че координатите на " Москва " може би са били получени от Европейския център на НАТО или от американския разследващ аероплан " P-8 Poseidon ".

Веднага откакто станало ясно, че крайцерът „ Москва “ може да бъде изумен, по него са изстреляни две ракети " Нептун ". Това историческо поразяване на флагмана на съветския флот е снимано на фотография.

Изданието показва също, че по това време  руснаците са били толкоз уверени, че са недосегаеми за украинските сили, че даже не са задействали системите си за противовъздушна защита. Ситуацията е била толкоз сериозна, че даже са се отказали да пратят дроновете „ Байрактар “ заради опасност, че могат да бъдат свалени. Изпратените по-късно 4 кораба, които да извършат избавителна интервенция, пък са били възпрепятствани от неочаквана стихия.

Когато украинските бранители разбрали, че от Крим за " Москва " е дошъл влекач, станало ясно, че обстановката с крайцера е доста сериозна.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР