"На 12 ноември премиерът Бойко Борисов заяви: „В парламента продължават

...
"На 12 ноември премиерът Бойко Борисов заяви: „В парламента продължават
Коментари Харесай

Нинова: Борисов, кои депутати са наркотрафиканти?

"На 12 ноември министър председателят Бойко Борисов съобщи: „ В Народното събрание не престават да стоят хора, които са забъркани с наркотрафик”. Това е ужасяващо ", съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Продължавам: „ Хора, които са купували гласове от затворници”. Не по-малко ужасяваща констатация. Затова през днешния ден внасяме подписи за чуване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов, в случай че би трябвало и на закрито съвещание. Искаме обстоятелствата и истината. Да пристигна и да каже поименно, кой народен представител се занимава с наркотрафик. Защото в действителност е ужасяващо, в случай че в българския парламент има такива депутати. Както и да спрем с тази операция за пазаруването на гласове. Да пристигна и да каже поименно, с обстоятелства и доказателства. Кой народен представител е купувал гласове, особенно от пандизчии, които съгласно закона, когато излежават присъда - отнемане от независимост, нямат право да гласоподават. Искаме истината за наркотрафика и за пазаруването на гласове, поименно и с причини. Ако откаже да пристигна, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже. Ако пристигна, истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждаме и в двата случая. Но и в двата случая би трябвало да направи едно – да понесе отговорност.

Незабавна оставка на министър Радев и Валери Симеонов

По тематиката за границите и кино лентата на Елена Йончева - става дума освен за национална сигурност. Освен обстоятелствата, които бяха снимани, по какъв начин гладко се минава границата, тук става въпрос за корупция. 200 млн. лева са изсипани там и видяхте в какво положение се намира оградата. Има очевидци. Чухте очевидец, който приказва за проведени канали за трафик. Който приказва за заплащане, стигащо до високи нива в страната. Това е корупция и проведен трафик, покровителстван от управляващите. Затова желаеме незабавната оставка на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов.

Ще намерим всички начини на правото, българското и европейсктото, с цел да подсигуряваме на снимания от Елена Йончева човек отбрана, като предпазен очевидец и неговото свидетелстване по тези обстоятелства. За едно обективно следствие, с справедливи резултати и носене на отговорност.

Всички бяхте на Конгреса на Българска социалистическа партия, само че не сте обърнали внимание на една част от отчета, който бе утвърден на нашия най-висш конгрес: „ Можем да останем на нивото на партийните си противоборства с ГЕРБ. Но можем и първи да бъдем държавниците, които гледаме по-далече и да кажем: преходът беше сбъркан. Готови сме да променим това. Защото вследствие на неверни политически решения, на задкулисие и корупция, в годините на прехода изчезвме като народ.” Следват причини, за какво би трябвало да е по този начин.

Мутрите на прехода вън от политическото управление на страната. Целият преход на масата

Преходът би трябвало да бъде оценен. Престъпленията на прехода би трябвало да бъдат осъдени. На този хищнически преход би трябвало да сложим край и България да тръгне напред. Предложението на ГЕРБ и Движение за права и свободи за нас е половинчато. Ние желаеме цялата истина за прехода и по тази причина предлагаме всички политически сили да се обединим към следното – който е направил закононарушение, да получи отмъщение за това. Да създадем оценка на прехода и да сложим край по следния метод: Приватизация – да, само че прибавяме и всеобщата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т. н. Към тематиката включваме концесиите на прехода, тъй като с изключение на посредством приватизация, националните благосъстояния бяха раздадени и посредством концесии. Кой раздаде националните благосъстояния и естествените запаси, кой ги владее през днешния ден, с какви контракти, какви държавни такси заплаща, какви облаги прави. Плаща ли народът високи цени в резулт на такива концесионни контракти. Към тематиката прибавяме и третата храктеристика на прехода – групировките.

Голяма част от материалните благосъстояния на страната се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, до момента в който отпред на политическото управление на страната ни през днешния ден стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос. И да се завърши. Мутрите на прехода – вън от политическото управление на страната! Каквото и друго да вършим, до момента в който те стоят отпред на страната, този преход няма да завърши. Този диалог желаеме да водим. Приватизацията е половинчато решение. Приватизация – да, всичко на масата, само че с тези спомагателни детайли за цялостна оценка на прехода. За да не си вършим юридически опити единствено за похищение на вниманието от сегашната корупция, с цел да го създадем работещо, да даде резултат, да има отмъщение и правдивост, както и да се постави завършек на този преход и да движим България напред по нов път.

Предлагаме: (като не се колебая в правната просвета на господин Борисов и господин Цветанов)- внасяме искане до Законодателния съвет на Народното събрание, ръководено от господин Герджиков, в който има съществени адвокати. Искаме от тях консултация, съвет и мнение – Как да променим българското законодателство, тъй че това, което ви изложих в този момент, да стане факт и да има резултат. Да не е единствено еднократна акция - димка за отклонение на вниманието или да си играем на законодателство, което няма да даде резултат.
Правният съвет на Българска социалистическа партия, който се оглавява от Янаки Стоилов, от през днешния ден стартира да работи по тези наши оферти – по какъв начин да бъдат отразени в законите.

Второ, викаме на чуване министъра на стопанската система, който беше дълго време началник на Агенцията по приватизация. Искаме да рапортува пред Народното събрание, какъв брой покупко-продажби са направени; на какви суми; с кого; при какви условия са сключени; какъв надзор е извършен; кой не си е приключил задължението от приватизационните контракти. Включително и въпросът - за какво ГЕРБ анулираха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен надзор, които направиха неосъществим този надзор?

Трета мярка – за пръв път ще използван Чл. 27 от Правилника за активността на работата на Народното събрание. Тя изисква Главният прокурор на три месеца да осведоми Народно събрание по избрани въпроси. Помните, че приехме скоро тази корекция, предвид на отчетност на Прокуратурата. За пръв път ще я използван.

Днес внасяме с сътрудниците депутати това искане, Главният прокурор да бъде изслушан в Правната комисия на Народно събрание по няколко въпроса: Колко инспекции са правени в годините за приватизацията; Колко производства са образувани; Колко от тях са прекъснати заради липса на престъпления; Колко стартирани не могат да бъдат приключени заради приключване на давност; От какво има потребност Прокуратурата в този момент, с цел да свърши този голям по размер труд. Разбира се, няма да пропуснем да питаме и за днешната корупция. Ако мислят, че ще спрем да питаме какво се случва в този момент – няма да стане. Та днешната корупция - до каква степен стигнаха делата по: построяването на оградата, тъй като има подобен сигнал в прокуратурата; санирането; строителството на автомагистрали, има повдигнати обвинявания и така нататък Това ще създадем тази седмица.

Оставаме отворени към другите политически сили за този диалог. Ако мога да го обобщя, той е: Целият преход на масата, цялата истина на масата. Отговорност за тези, които са правили закононарушения. Мутрите вън от политическото управление. Край на прехода и България по нов път.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР