На 12 ноември почитаме паметта на свети Йоан Милостиви, Александрийски

...
На 12 ноември почитаме паметта на свети Йоан Милостиви, Александрийски
Коментари Харесай

Почитаме паметта на милостив светец, грижил се за бедните

На 12 ноември почитаме паметта на свети Йоан Милостиви, Александрийски патриарх.

Свети Йоан Милостиви се родил в град Аматунда на остров Кипър (днес край град Лимасол) в 556 година

Бил наследник на заможни родители и самичък основал семейство, скоро обаче брачната половинка и децата му умряли. Вместо да сътвори ново семейство той решил да се отдаде на работа на Бога. Станал духовник и доста се грижел за бедните. А след време, през 610 година, поради примерния му живот и положителното обучение бил определен за патриарх на Александрия. Сам византийският император Ираклий подкрепил избора му.

[gallery]3419[/gallery]

В Египет свети Йоан се показал като лоялен и обичащ овчар.

Вярно следвал заръката на Иисус Христос и положил доста старания, вложил и големи средства в грижите на Църквата за бедните и нуждаещите се: провел кухни за изхранването им, сиропиталища и старопиталища, лечебни заведения. С милостивото си и състрадателно отношение към ближните станал образец за всички клирици и вярващи.

Затова останало и прозвището му Милостивият.

Бил доста уважаван и от хората, които не били християни, тъй като той се грижел за всички нуждаещи се без значение от тяхната религия и етнос. Заедно с това имал и огромно примирение, за което са непокътнати разкази.

Веднъж свети Йоан схванал, че един от църковните чиновници бил наскърбен от наказването, въпреки и заслужено наложено,

и решил самичък да си уреди връзките с него. Веднага изпратил да го повикат, поклонил му се и изискал амнистия. Смирението и кротостта на патриарха толкоз трогнали служителя, че той самичък паднал на колене в разкайване и двамата взаимно се опростили.

При едно нахлуване на персите патриарх Йоан трябвало да се отдалечи от Александрия.

Той се отправил за Цариград, само че поискал да минат през отечеството му - остров Кипър. Там схванал, че е наближил краят на живота му, по тази причина отишъл в град Аматунда, приготвил се за гибелта и безшумно предал душата си на Бога в 619 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР