На 12 май 2018, едновременна изложба ще обедини Лондон, Белград

...
На 12 май 2018, едновременна изложба ще обедини Лондон, Белград
Коментари Харесай

София става част от уникален арт проект

На 12 май 2018, едновременна галерия ще сплоти Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална „ зин “ компилация (печат и онлайн) курирана като налична платформа за интернационален разговор сред практикуващи създатели от целия свят.

Партньори в начинанието са изложба Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното), а основател и куратор е Оли Гоц (замесена в планове като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine, “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват”, притегли 40 участника: от Канада до Русия, през Англия и България.

От студенти приложно изкуство, мултимедийни актьори и оповестени създатели до професионални и фенове фотографи и завладяващи необятно профилиращи градски сътрудници, те сътвориха страниците на зина със фотоси, илюстрации и колаж. Българските участници в плана са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт групировка Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Именно в унисон с интернационалния дух на самата платформа - Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна галерия в три европейски града – Лондон, Белград, София.

Тя ще показа произведения включени в Cooltzine vol.1, както и спомагателен материал от участниците, невлязъл в печатното издание. Изложбата ще е “безхартиена “ – цифрова проекция, въртяща се целодневно – открива се и завършва в границите на един ден, 12 май. Премахването на физическия детайл – творбите не участват в пространството материално, а единствено като проекция, благодарение на различен веществен обект/техника – е целеустремено излизане от рамките на основания обект: творбата е част от физическата основа на пространството.

Ключовият фактор е статутът на локациите-домакини – наложително градска точка с дейна социално-културна активност, допринасяща за развиването на квартала/района в който се намира – каквито са сътрудниците, Leyden Gallery, Kvaka 22 и Cush.Bar. Часовете на показване ще са синхронизирани по отношение на часовите зони на всяка от локациите: по този начин, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с публично включване онлайн видео предаване онлайн от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград).

Посетителите са поканени да споделят техните тълкования на наслова „ подценени само че вдъхновяващи пространства “ – споделяйки истории с уредниците, посредством бележки оставени на място или мнения онлайн, на страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/156797665015906/ Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите местоположения – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на „ книжен притежател “.

С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава разполагаем като файл за свободно събаряне в границите на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, следващи колаборации. Предвижда се Cooltsalon да разгласява зин един път годишно. “Cooltsalon e събитийната платформа, основана преди 4 години с първата поредност изложения в различни пространства.

Под шапката на Cooltsalon са и поредност събития и планове подканващи интензивно присъединяване и шерване на истории – на фокус е градът, само че по този начин, както е преживян/видян от всеки от нас; когато посещаваме съответно място, надникваме да опознаем и хората, стоящи в сърцето му; Като мотивация за основаването на тези събития е поканата да излезем от ежедневните ни рамки и да погледнем на нещата към нас с други очи “, споделя Оли Гоц.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР