На 12 август 30 г. пр. н.е. египетската кралица Клеопатра

...
На 12 август 30 г. пр. н.е. египетската кралица Клеопатра
Коментари Харесай

Тайните на Клеопатра, за които не подозираме

На 12 август 30 година прочие н.е. египетската кралица Клеопатра се самоубива в пантеон в Александрия. В продължение на повече от две десетилетия като последния самостоятелен фараон на Египет, тя взе участие в безмилостни битки с братята и сестрите си, бори се с бъдещия император на Рим и взе участие във военни съюзи и буйни афери с Юлий Цезар и Марк Антоний. Тя е запомнена като една от най-блестящите и съблазнителни фигури от древността, само че доста елементи от живота ѝ са или незнайни или замъглени от легенди.

Ето някои изненадващи обстоятелства за Кралицата на Нил:

1. Клеопатра не е била египтянка
Клеопатра е родена в Египет, само че фамилният ѝ генезис може да бъде проследен до гръцката област Македония и Птоломей I Сотер – един от генералите на Александър Велики. Птоломей поема ръководството на Египет след гибелта на Александър през 323 година пр.н.е. и поставя началото на династия от владетели, която ръководи съвсем три века. Въпреки, че не е етническа египтянка, Клеопатра прегръща доста от античните традиции на страната си и е първият член на династията на Птоломей, който научава египетски език.

2. Тя е била плод на блудничество
Подобно на доста кралски династии и Птоломеите постоянно се женят между тях, с цел да запазят чистотата на кръвната си линия. Най-вероятно родителите на Клеопатра са били брат и сестра. В сходство с този бит Клеопатра се дами за двамата по-малки братя, всеки от който служи като неин параден брачен партньор и сърегент в разнообразни моменти от царуването ѝ.

3. Клеопатра май не е била огромната хубавица, за която я считат
Римската агитация описвала Клеопатра като обезумяла изкусителка, която употребила секса като политическо оръжие, само че може би тя е била по-известна с интелекта си, в сравнение с с външния си тип. Говорила е една дузина езици, изучавала е математика, философия, ораторско майсторство и астрономия. Има и доказателства, че не е била толкоз поразително красива, както се е вярвало в миналото. Монети с нейния лик я демонстрират с мъжествени черти и огромен нос, макар че съгласно някои историци настояват, че тя съзнателно се е изобразявала с мъжки черти, с цел да показва мощ. От своя страна античният публицист Плутарх твърди, че хубостта на Клеопатра „ не е несравнима “ и в действителност мелодичният ѝ глас и нейният „ неудържим сексапил “ я вършат толкоз мечтана.

4. Тя има пръст в гибелта на двама свои братя и една от сестрите ѝ
Борбите за власт и заговорите за ликвидиране са били също толкоз сериозна традиция при Птоломеите, както и женитбите сред родственици, като Клеопатра и братята и сестрите ѝ не са по-различни. Първият ѝ брат-съпруг Птоломей XIII я гони от Египет, откакто тя се пробва да завземе еднолично властта. Клеопатра си връща трона, откакто се съюзява с Юлий Цезар, а Птоломей е удавен в Нил, откакто е надвит в борба. След войната Клеопатра се омъжва за другия си брат Птоломей XIV, само че се има вяра, че тя го е умъртвила, откакто той опитал да направи сина ѝ държател на Египет. През 41 година пр.н.е. тя е екзекутирала сестра си Арсино, която смятала за противник за трона.

5. Египетската кралица живее в Рим по време на убийството на Юлий Цезар
Клеопатра се причислява към Юлий Цезар в Рим през 46 година пр.н.е., а нейното наличие разбунва духовете в града. Цезар не крие, че тя е негова държанка, тя даже идва с тяхното извънбрачно дете Цезарион, а доста римляни са скандализирани, който той издига нейна скулптура в храма на Венера. Клеопатра е принудена да избяга от Рим, когато през 44 година прочие н.е. Цезар е намушкан до гибел в Сената. Тя обаче оставя сериозна диря в града. Нейната екзотична прическа и бижутата ѝ от перли се трансформират в фешън наклонност, превзела ужасно доста римлянки.

6. Клеопатра може да не е умряла след захапване от змия
Египетската владетелка и Марк Антоний се самоубиват през 30 година пр.н.е., когато войските на Октавиан ги преследват до Александрия. Докато Антоний се наръгва в корема, методът на Клеопатра не е напълно явен. Легендата твърди, че се самоубива откакто оставя змия да я ухапе – най-вероятно египетска кобра – само че Плутарх признава, че „ никой не знае какво в реалност се е случило “. Известно е, че е криела смъртоносна отрова в един от гребените си, допустимо е и да се е убола с топлийка, потопена преди този момент в отрова – змийска или друга.

Източник: vesti.bg, history.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР