На 11 юли Българската православна църква почита паметта на Св.

...
На 11 юли Българската православна църква почита паметта на Св.
Коментари Харесай

Голям празник е днес, почитаме светица с прекрасно име

На 11 юли Българската православна черква уважава паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга.

Имен ден честват всички, които носят имената: Олга, Олег, Оля.

Света благоверна Олга била брачна половинка на киевския княз Игор. След ранната гибел на брачна половинка си тя поела ръководството на княжеството до пълнолетието на своя наследник Светослав.

Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява страната. Обикаляла всички области на страната и на всички места оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в ръководството ред и правораздаване.

С това тя спечелила любовта на народа и се популяризирала като мъдра шефка.

Света равноапостолна княгиня Олга (или Хелга; след кръщението си приема името Елена) е киевска княгиня, брачна половинка на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име ръководи сред 945 година и 969 година

За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска, има най-различни догатки, постоянно версиите са изцяло спорни.

Но за множеството историци произходът ѝ е определящ за делата ѝ – тази група застава зад догатката, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и щерка на най-малката му щерка Ана.

Друга версия я показва като щерка на самия цар Симеон I.

Преди всичко, като любяща майка, тя говорела на сина си за тази религия:

“Аз опознах истинния Бог, сине – споделила му тя – и се веселя. Ще Го познаеш и ти и ти ще се радваш. Християнската религия е светлина и наслада за душата.

Чрез животворното си деяние върху душата тя сама приказва за своя възвишен генезис, за своето божествено достолепие. Приеми тая религия и освен не ще съжаляваш, само че ще се считаш най-щастлив, както аз смятам себе си най-щастлива!”

Светослав обаче обичал доста славата, мислел единствено за борби и дал отговор на майка си: “Как аз едничък да приема различен закон? Цялата ми тайфа ще се смее на това.”

Макар и да не желал да слуша за светата религия, той не пречел на другите да я одобряват. Мнозина, като слушали безапелационната проповед на княгинята, приемали св. кръщение.

В античните съветски монументи се приказва, че св. Олга посяла първите семена на християнскатат религия в своя млад внук Владимир и в неговите братя. Цели 12 години св. Олга разпространявала светата религия надалеч зад рамките на Киев.

Тя умряла на 11 юли 969 година

Според някои откриватели Олга построила апетит Плисков.

Легендите описват, че княгиня Олга отмъщава с огромна свирепост, поради убийството на брачна половинка й княз Игор.

Олга Киевска ръководи Киевска Рус от 945 до 969 година. Във войната с Хазарския хаганат, Олга схваща че и би трябвало мощен съдружник и се обръща към Византийската империя.

Олга приема християнството, като персонално отива в Константинопол. При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина (съпруга на император Константин VII Багрянородни).

След завръщането си, християнката Олга поставя първия камък на катедралния храм “Света София” в Киев през 960 година

Св. Олга е измежду първите съветски светици и е считана за деен пропагандатор на християнството. В същото време то не е признато за държавна вяра, и даже нейният наследник Светослав е богохулник.

Киевска Рус е публично покръстена от внука на Олга — княз Владимир I Велики.

Тя първа из Русия се изкачила в Царството небесно. Руските синове я хвалят като началница. Тя и след гибелта си моли Бога за Русия, а нетленните й мощи не престават да правят чудеса.

Според мнението на някои историци света Олга – Елена била българска княгиня и затова отишла в Русия към този момент християнка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР