На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни

...
На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни
Коментари Харесай

Куп прекрасни имена празнуват днес заради светец, чието име означава даден от Бог

На 11 януари православната черква уважава паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики. Буквално преведено името Теодосий значи даден от Бога, пристигнал на този свят като подарък на Провидението.

Свети Теодосий е бил възпитаван в благоприличие и удостояване на Божието слово.

В Йерусалим Теодосий бил осенен от мощно предпочитание да се посвети на монашески живот. Така светецът заживял в една пещера във Витлеемска пустиня и се отдал на непрестанна молитва към Бог, а той го възнаградил като му дарил чудотворство и проницателност.

Теодосий Велики е първият светец, който направил монашеството известна форма на живот, поради което е наименуван от почитателите си „ шеф на общежитието “.

През 493 година йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежителни манастири в Палестина, до момента в който на Свети Сава Освещени поверил надзора над пустинниците.

При Свети Теодосий са постъпвали доста монаси от разнообразни народности – гърци, грузинци и арменци, като всеки от тях е имал обособен храм, в който е трябвало да извършва седмократно молитвено предписание, според устава на самия Псалмопевец.
За светото Причастие обаче всички се събирали в основната Богородична черква, където се служило на гръцки език.

Преподобни Теодосий Велики самичък е предсказал гибелта си няколко години преди да напусне този свят и съобщил по тази причина на трима негови епископи.

Не доста преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и насълзен съобщил на братята: "Молете се, отци и братя, молете се! Божият яд посети Изтока! " В същото време Антиохия била разрушена от земетресение.

Свети Теодосий бил заровен във Витлеемската пустиня, откъдето почнало неговото монашество.

Йосиф Студит и Теофан Начертани, употребявайки източници на Свети Сава Освещени, са написали огромна част от житията за Свети Теодосий Велики, с които и до през днешния ден Православната черква популяризира великия създател на общежителните манастири.

На днешната дата имен ден честват: Теодосий, Теодоси, Теодосия, Тео, Теди, Доси, Досьо, Доско, Доска, Божидара, Божидар, Богдана, Богдан, Дарина, Дарин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР