На 11-ти май, в деня на Светите братя Кирил и

...
На 11-ти май, в деня на Светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Ученици и културни дейци от община Гулянци се срещнаха с потомък на Васил Левски

На 11-ти май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, Община Гулянци провежда среща-представяне на книгата " Васил Левски по мемоари на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола ". Гост на Гулянци беше Стефан Караиванов, който е правнук на първия братовчед на Васил Левски.



В срещата участваха възпитаници от СУ „ Хр. Смирненски “ гр. Гулянци, СУ „ Асен Златаров “ с. Гиген, ОУ „ Хр. Ботев “ с. Милковица и ОУ „ Хр. Ботев “ с. Брест, учители, просветни и културни дейци, общественици.



Най-развълнувани бяха децата, които трансфораха събитието в същинско тържествено честване, отдадено на Апостола. С жар те рецитираха стихове, бяха подготвили тематични дарове за своя посетител и изложиха картички, табла и колажи.

Стефан Караиванов описа за книгата и нейните издания, за себе си и спомените съхранени в семейство за най-свидния наследник на България. За първи път книгата „ Васил Левски по мемоари на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола “ излиза през 1987 година От 2013 година насам Стефан Караиванов я преиздава всяка година, а редом с това разгласява и спомагателни издания, най-често – за деца.

Автор на „ Васил Левски по мемоари на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола “ е Петър Караиванов, наследник на Васил Караиванов и чичо на Стефан Караиванов. „ Той от напълно дребен стартира да записва тези мемоари на татко си, който популярност богу, е съумял да доживее до една сериозна възраст. Записва неговите мемоари, стартира да се рови в документи. И след гибелта на татко си продължава да търси документите, които са нужни за тази книга “, описа Стефан Караиванов. По книгата неговият чичо е работил в продължение на 50 години.



Стефан Караиванов показа, че за него това, че е от рода на Апостола е задача и отговорност. Радва се на интереса на децата към личността и делото на Апостола и приема като дълг да се бори с популяризираните лъжи за него и рода му. В момента другата му цел е основаването на документален филм с работно заглавие „ Истината за Левски “, основан на книгата и на действителни исторически документи, свързани с Апостола.

Събитието приключи с вълнуващи диалози, фотоси и пожелания за нови срещи по отношение на Апостола на свободата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР