На 11 октомври отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването.

...
На 11 октомври отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването.
Коментари Харесай

Безплатни изследвания и прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог в УМБАЛ Лозенец

На 11 октомври означаваме Световния ден за битка със затлъстяването. То визира от ден на ден жителите на развитите страни и придобива мащабите на международна пандемия.

Световният ден е мотив Университетска болница „ Лозенец “ да провежда безвъзмездни лабораторни проучвания и следващи медицински прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог, оповестиха от лечебното заведение. Те ще се проведат на 11.10 в болничното заведение.

Лабораторните проучвания ще се организират в манипулационната на Клиничната лаборатория от 08.00 до 11.00 ч. наложително на гладно и без консумация на вода. Пакетът проучвания включва инсулин, глюкоза и пикочна киселина. Резултатите се получават в границите на работния ден (лично или по интернет).

Явилите се на лабораторните проучвания, след тяхното привършване, ще получат консултация при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог. Ендокринната консултация, която ще бъде осъществена от доцент доктор Малина Петкова, ще бъде с акцент върху инсулинова устойчивост и метаболитен синдром.

По време на гастроентерологичния обзор доктор Петър Кандиларов ще прави ехографска диагностика на коремни органи с фокус върху черен дроб и метаболитен синдром.

Прегледът при кардиолог, който включва премерване на кръвното налягане, ЕКГ (електрокардиограма) и физикален кардиологичен обзор, ще бъде осъществяван от доктор Джем Фърънджъ и доктор Ирина Льоскова.

Консултациите при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог ще се организират в кабинетите на първия етаж на Медицинския център на болничното заведение.

Инициативата се реализира с поддръжката на БУЛМАР МЛ ООД

От болничното заведение припомнят, че свръхтеглото не е единствено естетически проблем, а на първо място обществен и медицински, който визира всички обществени прослойки на актуалното общество.

„ Половината човечество умира от апетит, другата половина пази диета. “ – думите на изтъкнатия български драматург и публицист Стефан Цанев, изречени през 1991 година, се оказват оракулски, пишат оттова.

По данни на Световната здравна организация сред 30 и 80 % от пълнолетните поданици на европейските страни страдат от друга степен на затлъстяване. Особено тревожна е статистиката при децата – 20% от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Специалистите сигнализират, че в случай че трендовете за повишение на случаите на затлъстяване се резервира, ние ще сме първото потомство, чиито родители ще го надживеят и това ще е в директен резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски трендове. В съпоставяне с другите страни в Европейски Съюз ние се нареждаме на 5 място по затлъстяване и свръхтегло при децата.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица спомагателни и евентуално смъртоносни болести. Излишните килограми са измежду главните аргументи за увеличение на заболеваемостта от диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, метаболитни нарушавания и други

Традиционно страната ни отбелязва Световния ден за битка със затлъстяването с провеждането на редица начинания в тенденция предварителна защита на наднорменото тегло и повишение културата на хранене. УМБАЛ „ Лозенец “ също се включва в тези старания и отваря вратите си за искащите да получат способена консултация и съответни насоки за здравословно държание и лекуване при нужда.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР