На 11 май, в землището на с. Кочагово, на пътя

...
На 11 май, в землището на с. Кочагово, на пътя
Коментари Харесай

На този ден Бай Ганьо убива великия Алеко Константинов само на 34 години

На 11 май, в землището на с. Кочагово, на пътя сред Пещера и Пазарджик, наемните убийци Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона, с който пътуват Михаил Такев и Алеко Константинов и убиват великия публицист. Така, на 34 години, си отива един от най - огромните гении в българската литература.

Авторът на емблематичната за българите и България – „ Бай Ганьо “ и „ До Чикаго и обратно “ е непогрешим анализатор на българското политическо сметкаджийство, политикантство и безхаберие за народ и държавност - произнася своята към този момент 100-годишна неотменима присъда върху обществено-политическите „ нрави “ на генерации управници и партии, вестници и медии, просташки похърквания, депутатски безумия и необмислено разграбване на националното имущество и свещената българска земя.

Свободни избори? Свободни медии? Обществен морал? Политическа честност? Каква подигравка? Каква подигравка в две думи!

" По-добре да бъдеш неудовлетворен човек, в сравнение с удовлетворена свиня! ", написа Алеко.

Ето и 10 незабравими цитати

1. „ Пази боже сляпо да прогледа! “
(от едноименния разказ)

2. „ - Е? В туй време, разбираш ли, оня до вратата задрънка звънеца, па чух, че свирна машината, излизам – не можех да ти се обадя, – виждам, нашият влак потегли. Бре! Килимчето ми! Та като фукнах след него, па бяг, па бягане – остави се! Хеле по едно време, виждам, поспря се, и аз – хоп! – та вътре. Един ми поизвика нещо смутено – хеке-меке- аз, знаеш, не си поплювам, пооблещих му се отсреща, демонстрирах му килимчето, нейсе, свестен човек излезе. Позасмя се дори. Кой да знае, че ще се връщаме отново обратно. Унгарска работа! “.
(от „ Бай Ганьо пътува “)

3. „ - Гледай… Яла, боже, помози… Хоп!… – И се хвърли във въздуха, изкриви краката си на кравай и – бух! – измежду басейна.
Снопове вода бризнаха нагоре и се посипаха по главите на вцепенените от удивление немци: вълнисти кръгове отскочиха от центъра към краищата, преляха зад басейна, хлътнаха отново обратно и когато водата след няколко секунди се утаи и избистри, всякой от находящите се в банята можеше да види уморителните жестикулации на бай Ганя под водата…
– Булгар! Булга-ар! – и още по-силно се удари в гърдите. “
(от „ Бай Ганьо в Банята “)

 

4. „ Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да забележим, така както съм лежащ, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?
– Купуваме ги – дава отговор едвам сдържано един от нас.
– Тъй ли? Браво! – утвърждава той с цялостни от сочната круша уста. – Аз обичам круши. “
(от „ Бай Ганьо на ревюто в Прага “)

5. „ … Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не пердах! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита против ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се желае – я народен представител да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, но като не им клатиш шапка – демон не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам… “
(от „ Бай Ганьо у Иречека “)

6. „ Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика кяр. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми би трябвало доста: единствено две години, две годинки единствено да ме оставят шеф или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене… “
(от „ Разни хора, всякакви идеали “)

7. „ Ний Афицерските дами сме на едно мнение, а вие, госпожите, може да бъдете на друго мнение… “
(от „ От доста разум “)

 

8. „ Аз почнах да изричам своето удивление от американската независимост, пълноправие, от държавното им устройство, от общинското им самоуправление, от всичко туй, което ме е възхищавало при четението книжки за Америка; само че бай Неделкович ме обля със студена водица, като захвана пък той да ми разправя, че „ овде е таква велика корупциjа, що jе нигде нема; у вас, у Европи, лjуди су императори, овде е злато император; коj има наj-више злата, он има наj-више силе. Парица е кралица, како кажу у нас “. Тази е най-благодарната тематика за американците, както за устното, по този начин и за печатното слово. „ Вéлика корупциjа “ – повтаряше бай Неделкович, като ни сочеше на раните, които раздира в публичния организъм на Съединените щати жаждата за злато. “
(от „ До Чикаго и обратно “)

9. „ - Ти, Гочоолу, като минеш край Арнаутина, кажи му да подготви за довечера 300 оки самун и да ги прати – 100 оки в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата механа и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат към този момент да дават от довечера вино, ракия. Повече ракия да им дава, чу ли? Па да им кажеш да не надписват доста, че ги земват дяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лв. ни оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат мозъка, зере Градският съвет е наш! Замини и около касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, вътрешности, кокали, дано ги съберат в един-два коша, че ще ги пратим по кръчмите да сварят на нашите по един котел супа. Довечера шефът и околийският ще се завърнат от селата, аз ще ги зема с мене да пообиколим другите кръчми и кафенетата. “
(от „ Бай Ганьо “)

10. „ Опознай Родината, с цел да я обикнеш! “

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР